Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

20-tal anhållna i stort antiterrortillslag i Danmark

Polis och säkerhetstjänst har under onsdagen gjort ett 20-tal tillslag runtom i Danmark. Enligt ett pressmeddelande från polisen ska tillslagen ha skett för att avstyra ”ett terrorangrepp med ett militant, islamistiskt motiv”.

Danska polisen och PET gör ett tillslag mot studentbostäder i Ålborg.Bild: Henning Bagger
Köpenhamnspolisen, som leder insatsen, och PET, Danmarks motsvarighet till Säpo, höll vid 17-tiden en gemensam presskonferens om tillslagen.
Enligt Jørgen Bergen Skov på Köpenhamnspolisen ska tillslag ha skett på ett 20-tal adresser och fler än 20 personer har gripits. Misstankarna rör bland annat försök till införskaffande av sprängmedel samt av skjutvapen. Ett flertal av de gripna är misstänkta för brott mot den danska terrorlagstiftningen.
– Vi har fått tag i alla dem vi letade efter. Det är alltså ingen på fri fot, säger polischefen Jørgen Bergen Skov.
På pressträffen deltog även Flemming Drejer, operativ chef på PET, som uttalade sig i väldigt korta ordalag om de gripnas koppling till militant islamism.
Han säger att tillslagen inte påverkar terrorhotnivån i landet.
– Det ändrar inte terrorhotet mot Danmark, som fortsätter att vara allvarligt, säger Flemming Drejer men tillägger också:
– Vi ska inte låta oss kuvas av terror. Vi ska leva våra liv normalt.
Justitieminister Nick Hækkerup (S) är inne på samma spår. Han säger till den danska nyhetsbyrån Ritzau att hotet inte ska få förstöra danskarnas julkänsla.
– Vi måste leva exakt så som vi brukar göra. Och vi ska veta och trösta oss med att polisen och säkerhetspolisen vaktar över oss, säger Nick Hækkerup.
Flemming Drejer talade inför det samlade pressuppbådet på onsdagseftermiddagen. Jørgen Bergen Skov på Köpenhamnspolisen syns bakom honom direkt till höger.Bild: Philip Davali
Ännu är det oklart vad målet eller målen för angreppet skulle vara samt vilken eller vilka organisationer som ska stå bakom planerna. Enligt Flemming Drejer på PET är de gripna personer som den danska säkerhetstjänsten bedömer har motiv och kapacitet att begå terrorbrott.
Pressen fick ingen möjlighet att ställa frågor vid pressträffen. Polisen räknar med att de häktningsförhandlingar som hinner genomföras redan under torsdagen kommer att hållas bakom stängda dörrar.
Sju av Danmarks tolv polisregioner deltog i insatsen. Danska medier rapporterar bland annat om tillslag i Köpenhamnsstadsdelarna Husum och Herlev samt på andra platser på Själland. Vittnen berättar att poliser som deltog bar förstärkningsvapen och skyddsvästar.
Polisen var på onsdagskvällen fortfarande kvar på ett flertal av adresserna runtom i landet och genomförde tekniska undersökningar. På en av platserna, Greve i Köpenhamns sydvästra utkanter, fick polisen tillkalla sin bombgrupp för att med hjälp av en robot undersöka ett misstänkt farligt föremål. Arbetet innebar att ett antal S-tåg, Köpenhamnsområdets pendeltåg, som passerar tätt inpå den avspärrade fastigheten fick ställas in. Trafiken återupptogs strax efter klockan 20.
Utöver kopplingen till Köpenhamn rapporterar Ekstra Bladet om tillslag mot ett komplex med studentbostäder i Ålborg som tros ha koppling till antiterrorinsatsen. Enligt tidningen Nordjyske finns en polisavspärrning också kring en bostadsfastighet i östra Ålborg.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterade under onsdagskvällen terrortillslaget via ett skriftligt uttalande där hon bland annat hyllade polisens och PET:s handlingskraft. Hon och hennes stab följer utredningsarbetet tätt:
”Händelsen är en påminnelse om att vi ska ta terrorhotet på allvar då det befinner sig personer i Danmark som både har intention och kapacitet till att utföra terrorattentat.”
Polisen genomför en husrannsakan i stadsdelen Valby i Köpenhamn under onsdagen.Bild: Nils Meilvang
Gå till toppen