Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter återbuden – talangen kan ta EM-plats

Svenska handbollslandslaget är kantstött inför EM – vilket öppnar för nya spelare. En som håller tummarna hårt inför trupputtagningen är IFK Kristianstads Valter Chrintz. – Klart att man är förväntansfull, säger den 19-årige högersexan.

Valter Chrintz hoppas på en plats i Sveriges EM-trupp i handboll. Arkivbild.Bild: Thomas Johansson/TT
I två raka mästerskap har förbundskapten Kristján Andrésson med framgång satsat på en identisk sexmeterskvartett ute på kanterna: Jerry Tollbring och Hampus Wanne till vänster, Mattias Zachrisson och Niclas Ekberg till höger.
Inför hemma-EM i januari tvingas den avgående islänningen tänka nytt.
Förre lagkaptenen Niclas Ekberg tackar nej till landslagsspel av familjeskäl, Hampus Wanne har opererat hälen och som om inte det var tillräckligt finns stora frågetecken för axelskadade Mattias Zachrissons EM-medverkan. ”Zacke” finns med i bruttotruppen, men om han tvingas tacka nej blir den svenska uppsättningen på kanterna ny till tre fjärdedelar.
Valter Chrintz, född 2000, kan bli en av ersättarna när EM-truppen presenteras på Tele2 arena i Stockholm, där semifinaler och finalen också spelas 24–26 januari.
– Det är fantastiskt roligt och det är lite nervöst när det börjar närma sig fredag, säger skåningen.
Medan 30-årige Ekberg (176 landskamper) och 29-årige Zachrisson (128) står för rutin i massor är Chrintz (4) ett jättelöfte som med all säkerhet har sina bästa år framför sig. Landslagsdebuten skedde mot Norge i våras och under hösten fick Valter Chrintz förtroendet igen i dubbellandskampen mot Island.
– Bara på en vecka med landslaget lär man sig väldigt mycket. Handbollsmässigt har man alltid ett öga på vad andra gör på träningarna. De flesta spelarna är ju såna som jag själv har sett upp till, förebilder, säger Chrintz, som nyligen togs ut i omgångens lag i Champions League.
Förutom manfallet på kanterna är det också klart att stjärnveteranen Kim Andersson tackar nej till EM av familjeskäl. I övrigt finns samtliga spelare som var med i VM i Danmark för ett år sedan med bland de 28 spelarna i bruttotruppen. Ett gäng som ska bantas till 16 när Andrésson presenterar sin sista mästerskapstrupp som svensk förbundskapten på fredagsförmiddagen.
– Men jag tror att vi spelare får beskedet lite innan, säger Chrintz.
TT: Du kommer ha järnkoll på telefonen?
– Haha, ja. Det kan jag lova.
Fakta

Sveriges kantspelare i senaste mästerskapen

Förbundskapten Kristján Andrésson har lett Sverige i tre mästerskap. Här är sexmetersspelarna som har fått förtroendet ute på kanterna.

VM 2017: Jerry Tollbring, Emil Frend Öfors, Mattias Zachrisson, Niclas Ekberg.

EM 2018: Tollbring, Hampus Wanne, Zachrisson, Ekberg.

VM 2019: Tollbring, Wanne, Zachrisson, Ekberg.

Fakta

Så spelas handbolls-EM

EM avgörs i Sverige, Norge och Österrike och spelas den 9–26 januari.

• Sverige spelar det första gruppspelet i Göteborg och de två bästa lagen från gruppen går sedan vidare till mellanrundan i Malmö.

• I mellanrundan, med sex lag i varje grupp, slås grupperna A-C ihop i den ena och grupperna D-F i den andra. Mycket talar alltså för ett getingbo i mellanrundan där Sverige sannolikt ställs emot Frankrike, Danmark och Norge.

• De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan får spela om medaljerna i Stockholm.

Grupp A, Graz: Kroatien, Vitryssland, Montenegro, Serbien.

Grupp B, Wien: Tjeckien, Nordmakedonien, Österrike, Ukraina.

Grupp C, Trondheim: Spanien, Tyskland, Lettland, Nederländerna.

Grupp D, Trondheim: Frankrike, Norge, Portugal, Bosnien-Hercegovina.

Grupp E, Malmö: Danmark, Ungern, Island, Ryssland.

Grupp F, Göteborg: Sverige, Slovenien, Schweiz, Polen.

Fakta

Sveriges bruttotrupp inför EM

Målvakter: Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, Mikael Appelgren, do, Tobias Thulin, Magdeburg, Mikael Aggefors, Ålborg.

Vänstersex: Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen, Emil Frend Öfors, Wetzlar, Lucas Pellas, Lugi.

Mittsex: Andreas Nilsson, Veszprém, Jesper Nielsen, Rhein-Neckar Löwen, Max Darj, Bergischer, Fredric Pettersson, Montpellier, Anton Lindskog, Wetzlar.

Högersex: Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, Anton Halén, IFK Kristianstad, Daniel Pettersson, Magdeburg, Valter Chrintz, IFK Kristianstad.

Vänsternio: Kim Ekdahl Du Rietz, Paris Saint-Germain, Lukas Nilsson, Kiel, Simon Jeppsson, Flensburg-Handewitt, Philip Henningsson, IFK Kristianstad.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt, Jesper Konradsson, Skjern, Linus Arnesson, Bergischer HC, Felix Claar, Alingsås, Alfred Jönsson, Hannover-Burgdorf.

Högernio: Albin Lagergren, Magdeburg, Linus Persson, Ivry, Jack Thurin, IFK Skövde.

Gå till toppen