Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gulldén om placeringsmatchen: ”Betyder mycket”

VM-medaljerna försvann med förlusten mot Montenegro. Nu får Sverige sikta in sig på att få ett lättare OS-kval. – Den betyder mycket, säger Isabelle Gulldén om placeringsmatchen mot Tyskland.

Isabelle Gulldén.Bild: Janerik Henriksson/TT
Sveriges stora stjärna Isabelle Gulldén använder orden ”tungt” och ”surt” för att beskriva känslan efter 23–26-förlusten mot Montenegro.
Nederlaget i japanska Kumamoto betyder att handbollslandslaget slutar fyra i mellanrundans andra grupp och därmed är borta från VM-turneringens medaljmatcher.
– Det är klart att det är tungt. Det var ändå så pass nära men jag tycker inte att vi har kommit upp i nivå i det här mästerskapet, säger hon.
– Vi hade chansen men vi tog den inte, och det är surt.
I stället för en blågul semifinal får Gulldén & Co sikta in sig på placeringsmatchen mot Tyskland på fredag.
Det är ett möte som betyder betydligt mer än om landslaget ska sluta sjua eller åtta, då matchen avgör vilken motstånd som väntar i kvalet till sommar-OS i Tokyo.
Vid seger kommer det att bli lättare motstånd i kvalgruppen, som spelas i mars.
– Den (placeringsmatchen) betyder mycket, men oavsett vad måste vi vinna den matchen. Man vill aldrig åka hem med att ha förlorat sista matchen, säger Gulldén som nu hoppas att Svenska handbollsförbundet kan få arrangera matcherna i Sveriges kvalgrupp på hemmaplan.
– Det är alltid skönt att ha det hemma, publikmässigt och allting. Och att man inte behöver resa, det är två intensiva veckor och tre matcher i rad på en helg.
Fakta

Kvalgrupperna till OS

Tolv lag får spela OS-turneringen i Tokyo nästa år. Hälften av lagen är direktkvalificerade – de övriga sex platserna får tolv kvallag kämpa om.

Direktkvalificerade: Japan (värdnation), Frankrike (Europamästare), Angola (afrikansk mästare), Sydkorea (asiatisk mästare), Brasilien (panamerikansk mästare) och årets världsmästare (klart på söndag).

De tolv kvallagen delas upp i tre fyrlagsgrupper och de två främsta går till OS efter en enkelserie. Kvalet spelas den 19–22 mars. Hur grupperna ska formeras är redan klart och vissa länder har redan placerats in:

Grupp 1: VM-tvåan, VM-sjuan, Argentina, Senegal.

Grupp 2: VM-trean, VM-sexan, Kina, Europaplats 2.

Grupp 3: VM-fyran, VM-femman, Rumänien (Europaplats 1), Nordkorea.

Sverige har i nuläget Europaplats 2, men om svenskorna vinner mot Tyskland på fredag blir Sverige VM-sjua och hamnar i grupp 1. Om Tyskland blir VM-åtta missar landet OS-kvalet – i stället får Ungern platsen via EM i fjol.

Ryssland, Nederländerna, Norge och Spanien kan fortfarande vinna VM och ta en direktplats. Montenegro och Serbien möts i en match om placeringarna 5–6.

Gå till toppen