Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon är revisorn som älskar galopphästar

Hon är lundabo av födsel och ohejdad vana. Dessutom har hon aldrig haft någon tanke på att flytta från staden. – Jag är nog lite konstig och det är Lund med så här passar jag, säger Kristina Andersson som nu fyller 60 år.

Det är inte särskilt ofta Kristina Andersson sitter på sin plats hos revisionsfirman i Lund. Istället föredrar hon att antingen arbeta hemma eller helst ute hos företagen hon jobbar med.Bild: Ulf Sundberg
Som barn gillade hon aldrig att räkna så det kan tyckas lite konstigt att hon blev revisor. Samtidigt påpekar hon att det finns räknemaskiner att ta till och att hon egentligen är bäst på att skriva vilket är lika viktigt i hennes bransch.
Men det var nära att hon aldrig blev revisor.
– Som liten älskade jag hästar och kunde titta ut över ridskolan från vårt fönster hemma. Jag började rida när jag var nio år och intresset ökade hela tiden tills jag fick chansen att under ett år flytta till Newmarket i England som är ett stort galoppcenter.
Under det året hade hon tankar på att stanna kvar och fortsätta inom galoppen men mindes sin mors ord:
– Hon hade sagt till mig innan jag reste att jag skulle komma hem och fortsätta mina studier och idag är jag glad att jag gjorde det.
Hästarna kunde hon ändå aldrig släppa och i dag arbetar hon till viss del med skattefrågor och andra ekonomiska spörsmål för hästägare. Dessutom har hon skrivit boken "Skatt på hästsport" som blev en succé när den gavs ut för några år sedan.
Fast först utbildade hon sig till förvaltningsekonom och arbetade i flera år som kyrkokamrer i Höör.
– Då träffade jag en man i jobbet som var revisor och han tyckte att jag skulle byta bana och bli auktoriserad sådan. Han blev senare min mentor.
Efter studierna startade hon eget som revisor och har sedan fortsatt arbeta med det.
– Jag gillar att jobba nära mina klienter och vara ute hos dem på företagen. På det viset är jag nog ganska unik numera, konstaterar hon.
– Det som annars är tjusningen med jobbet är att jag aldrig vet vad som händer. Jag kan komma på morgonen och så händer det något som ett oväntat telefonsamtal som ställer min planering på ända.
Hästarna har hon absolut inte släppt och hon besöker ofta Jägersro i Malmö när det är galopptävling.
– Men jag spelar inte. Det ligger inte för mig. Istället gillar jag att titta på hästarna för det är något speciellt med galopphästar, menar hon.
Några gånger om året åker hon utomlands till galopptävlingar i framför allt England och Frankrike. Då kan hon även passa på att njuta av en annan passion: mat.
När hon får frågan om det är någon speciell maträtt som är favoriten så tar det en liten stund innan hon säger.
– Magret de canard. Det är ankbröst i olika former och jag lagar det även hemma ganska ofta.
Men då får inte livspartnern katten Maya smaka.
– Hon får nöja sig med vanlig kattmat. Jag vill inte att hon ska lära sig att tigga av mig.
Att fylla 60 år verkar inte vara någon stor sak för Kristina utan hon säger bara:
– Jag fattar inte hur det gått till. Dessutom planerar jag att jobba tills jag är 75 och leva tills jag är 95 år så det är en bit kvar, säger hon.

Kristina Andersson

Gör: Auktoriserad revisor på Baker Tilly.
Bor: I Lund.
Familj: Hittekatten Maya.
Aktuell: Fyller 60 år den 12 december och firar med öppet hus hemma.
Gå till toppen