Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskt nej till förslag på EU-budget

Regeringen gör tummen ned för nya förslaget till EU:s långtidsbudget.
– Förslaget är inte balanserat och kan därför inte accepteras, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S). ArkivbildBild: Naina Hel n Jåma/TT
Löfven samrådde på onsdagen med riksdagens EU-nämnd om regeringens linje inför EU-toppmötet på torsdag och fredag.
En fråga är förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. Det finländska EU-ordförandeskapet har lagt fram ett kompromissförslag om en budget på 1,07 procent av EU:s BNI.
– Det är ett steg i rätt riktning men inte alls tillräckligt, sade Löfven.
EU-kommissionen föreslog förra året en långtidsbudget motsvarande 1,11 procent av EU:s BNI. Det skulle kunna leda till att Sveriges EU-avgift blir 15 miljarder kronor högre.
– Vi vill fortfarande se en budget på en procent, sade Löfven.
Han betonar också att de rabatter som Sverige i dag har på sin EU-avgift är ”helt centralt” för att hålla nere avgiften och därmed ”en självklar del” i en slutförhandling.
Regeringen är inte heller nöjd med att den största delen av EU:s budget går till jordbruks- och strukturfondsstöd.
Någon överenskommelse redan på denna veckas toppmöte är inte aktuellt.
– Medlemsstaterna står för långt i från varandra, sade Löfven.
Han räknar med att det blir ett extra toppmöte i början av nästa år.
Löfven bedömer också att Tyskland allt tydligare håller på att ansluta sig till linjen att EU:s budget inte får vara större än en procent av EU:s BNI.
Oppositionen i riksdagen pressar regeringen till att vara tuff i förhandlingarna med de övriga EU-ländernas ledare.
Riksdagen antog den 3 december ett förhandlingsmandat för Löfven. Det lyder bland annat: ”Den svenska avgiften ska även hållas nere. Regeringen ska söka säkerställa att Sveriges totala avgift, räknat som andel av BNI, motsvarar dagens. Det vill regeringen främst göra genom att minska storleken på budgeten”.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt krävde i EU-nämnden att Löfven läser upp Sveriges position på EU-toppmötet.
– Det här beslutet som riksdagen tagit har jag inga problem som helst med att läsa upp ordagrant inför Europeiska Rådet (toppmötet), svarade Löfven.
Enligt honom stärker mandatet regeringens position i förhandlingarna. Löfven är glad över att mandaten inte formulerats som att Sverige ska hota att stoppa ett beslut om EU:s långtidsbudget om avgiften ökar.
– Tack och lov blev det inget veto för då hade vi försvagat vår förhandlingsposition, sade Löfven.
En annan viktig fråga på EU-toppmötet är om EU ska höja sina klimatambitioner och sätta målet att unionen ska ha nått klimatneutralitet år 2050.
Frågan är bara om det går att hitta enighet redan nu. Tre länder – Polen, Ungern och Tjeckien – är fortfarande envist skeptiska till att säga ja.
Lösningen heter sannolikt löften om omställningspengar till områden som i dag är helt avhängiga av fossila bränslen och utsläppstunga industrier.
Den svenska regeringen vill höja målet.
– Det är viktigt att EU visar ledarskap, sade Löfven i EU-nämnden.
Han anser att det vore en viktig signal till det stora klimatmötet som pågår i Madrid till och med fredag.
Fakta

Årets sista EU-toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer samlas på torsdag och fredag till årets sista toppmöte i Bryssel. Mötet är samtidigt det första som leds av nye permanente rådsordföranden Charles Michel, som ersatte Donald Tusk från den 1 december.

Torsdagens schema inleds med en diskussion om klimatet, med förhoppning om att nå enighet kring ett klimatneutralt EU år 2050. Därefter följer en arbetsmiddag med fokus på EU:s långtidsbudget för åren 2021-27. Till kvällskaffet – eller möjligen nattvickningen – diskuteras sedan internationella frågor som relationerna till Afrika, Ryssland och Turkiet samt läget inom handelsorganisationen WTO.

Fredagen ägnas bland annat åt eurofrågor samt en diskussion om brexitläget. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer inte att delta i någon del av toppmötet, utan koncentrerar sig i stället på det parlamentsval som hålls i landet under torsdagen.

Gå till toppen