Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Olle Svedberg

Professor emeritus i arkitekturhistoria vid LTH, Lunds universitet, Olle Svedberg, Lund, har gått bort i en ålder av 81 år.

En av Arkitektskolans i Lund mest lysande lärare, Olle Svedberg, har gått bort. Många generationer av arkitektstudenter har honom att tacka för den bildning i ämnet arkitekturhistoria som Olle Svedberg så mästerligt och levande förmedlade i såväl föreläsningar som läroböcker.
Olles fängslande sätt att föreläsa är det numera få som behärskar. Han nämnde en gång att han lärt sig föreläsningskonsten av sin egen lärare, professorn i konsthistoria Aron Borelius.
Som helt ung konsthistoriker med arkitekturintresse knöts Olle Svedberg i mitten av 1960-talet till den då tämligen nystartade arkitektutbildningen vid LTH för att bygga upp undervisningen i arkitekturhistoria. Det var vid den tiden inte någon självklarhet att blivande arkitekter skulle behöva kunskaper i ämnet.
Både Olle Svedberg och hans företrädare Stefan Romare fick övertala ledningen om nödvändigheten för arkitekter att kunna professionens hela långa historia och att lära känna byggnader genom föreläsningar, litteraturstudier, uppmätningar och resor. Olles karismatiskt ledda studieresa till Rom i årskurs tre betraktas av många lundautbildade arkitekter som en höjdpunkt i deras utbildning.
En utmaning i uppbyggnaden av ämnet arkitekturhistoria var bristen på relevanta läroböcker. Detta löste Olle Svedberg genom att själv skriva dem. Hans målande och levande språk, liksom de många referenserna till arkitekturens samhällshistoriska sammanhang, gjorde hans läroböcker givande att läsa även för andra än arkitektstudenter.
Föreläsningarna var grunden till böckerna och Olle utvecklade, tillsammans med Anna-Maria Blennow, även fördjupningskursen i arkitekturhistoria till böckerna Världen den lilla, den stora och Vardagens paradis, titlar som väl avspeglade Olles intresse inom arkitekturen.
Någon professur i arkitekturhistoria fick aldrig LTH, men år 1999 befordrades Olle Svedberg till professor i ämnet. Med sin stora kunskap och såväl pedagogiska som skriftmässiga gärning betydde Olle Svedberg mycket för ämnet arkitekturhistoria även utanför Lunds universitet.
Som lärare uppmuntrade han ihärdigt arkitektstudenter att skriva och fördjupa sin bildning. Vi är flera som har honom att tacka för denna uppmuntran, några blev också hans doktorander.
Tomas Tägil
skolchef, docent I arkitekturhistoria,
Catharina Sternudd
prefekt, universitetslektor
Gå till toppen