Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige vill ha OS-kvalet på hemmaplan

Sverige missar VM-medalj – landslaget är dock klart för OS-kval. Nu vill handbollsförbundet arrangera Blågults kvalgrupp på hemmaplan. – Vi måste bara ha tillgång till en arena som håller måttet, säger generalsekreteraren Robert Wedberg.

Sveriges handbollsdamer är klart för OS-kval oavsett hur det går i årets VM i Japan. Nu vill förbundet arrangera Sveriges kvalgrupp på hemmaplan. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Sverige tog inte chansen mot Montenegro i avslutningen av mellanrundan i handbolls-VM i Japan och missade därmed en semifinal.
Nu väntar en match om sjunde plats på fredag mot Tyskland, men oavsett placering i mästerskapet är Sverige klart för OS-kval tack vare sjätteplatsen i EM i fjol.
Det är tolv lag som får kvala till sommarens OS i Tokyo och de delas upp i tre fyrlagsgrupper. De två främsta i varje grupp är klara för OS.
Hemmaplan är en stor fördel och Handbollsförbundet är intresserat av att skicka in en ansökan om att få att arrangera den kvalgrupp som Sverige hamnar i.
– Det är vi om förutsättningarna finns. Det är ganska hårda arenakrav som också måste stämma tidsmässigt. Vi måste få loss det. Vi tittar alltid på möjligheten att söka det, säger generalsekreteraren Robert Wedberg, som är på plats i Japan, till TT.
Sveriges herrar säkrade sin kvalplats till OS i VM i januari i år, men förbundet kunde inte hitta ett vinnande koncept för en ansökan till Internationella handbollsförbundet (IHF).
– Det var en omöjlighet att hitta en arena som höll måttet. En publikkapacitet på 5 000 nöjde de (IHF) sig inte med för herrkvalet, säger Wedberg.
Det är ishockeyarenorna i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö som kan svälja tillräckligt med åskådare. Ett problem är dock att damkvalet avgörs den 19–22 mars och herrkvalet den 17-19 april.
– Problemet är ofta att hockeyarenorna är upptagna med slutspel. När vi arrangerade OS-kvalet för herrarna senast (2016) var inte Malmö i slutspel med hockeyn, säger Wedberg.
Den gången frångick IHF principen om att gå på rankning vid tilldelning av värdskapet av en kvalgrupp. Sverige fick då hemmaplansfördel i Malmö arena – i stället för Spanien, som var bättre placerad än Blågult i VM 2015.
Till kommande OS-kval för herrarna har IHF återgått till att följa VM-rankningen. Norge, Frankrike och Tyskland är värdar för varsin grupp.
Hur IHF resonerar kring damernas OS-kval är oklart i dagsläget.
– Det handlar om att ha ett bra koncept och det vet vi ju att vi har. Det är bara att vi ska ha tillgång till en arena som håller måttet, men just nu vet vi inte vad kraven är på damkvalet, säger Robert Wedberg.
Fredagens motståndare Tyskland jagar en OS-kvalplats i placeringsmatchen, men trots att Sverige redan är klart för det kvalspel är det viktigt att sluta sjua. Med en sjundeplats hamnar Sverige i en kvalgrupp med två europeiska lag i stället för tre.
Det är redan klart att Argentina och Senegal hamnar i Sveriges grupp – det fjärde laget blir silvermedaljören på årets VM.
Fakta

Därför är Sverige klart för OS-kval

Tolv landslag får spela OS-turneringen i Tokyo 2020. Sex lag kvalificerar sig dit direkt – övriga platser tillsätts genom kvalturneringar. Exempelvis får årets vinnare av pågående VM en direktplats, liksom fjolårets Europamästare Frankrike.

Tolv länder gör upp om de övriga sex platserna. Från pågående VM får lagen som slutar på placeringarna 2–7 en OS-kvalplats. Europa ska även dela ut två kontinentplatser och dessa baseras på placeringen i fjolårets EM.

Det är en av dessa två platser som Sverige nu har säkrat – även om Blågult skulle sluta åtta i VM.

EM-tvåan Ryssland, EM-trean Nederländerna och EM-femman Norge kommer nämligen sluta som sämst sexa i årets VM och tar således en OS-kvalplats via mästerskapet i Japan.

I stället får Rumänien i egenskap av EM-fyra den ena Europaplatsen och EM-sexan Sverige har i dagsläget den andra. Enligt samma logik kommer Europaplatsen sippra nedåt i EM-tabellen om Sverige slutar topp sju i VM.

Direktkvalificerade till OS 2020: Japan (värdnation), Frankrike (Europamästare), Angola (afrikansk mästare), Sydkorea (asiatisk mästare) och Brasilien (panamerikansk mästare). Tillkommer: årets världsmästare, som koras kommande söndag.

Klara för OS-kval, från Europa (vissa av lagen har fortfarande chans att vinna VM): Ryssland, Nederländerna, Norge, Rumänien, Spanien, Sverige, Serbien och Montenegro. Asien: Kina och Nordkorea. Sydamerika: Argentina. Afrika: Senegal.

Källa: Internationella handbollsförbundet.

Gå till toppen