Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstanken: De ville skaffa vapen för terror

Åtta personer som greps vid en stor polisinsats i Danmark misstänks för att ha försökt skaffa skjutvapen och sprängmedel i terrorsyften. Åklagaren misstänker att vapnen skulle användas till att genomföra dåd i Danmark eller utomlands.

Polisen slog på onsdagen bland annat till mot en adress i Herlev i utkanten av Köpenhamn.Bild: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix/TT
Vid onsdagens stora polisinsats i olika delar av Danmark greps 21 personer. Flera av dem har släppts på fri fot, men åtta av dem – sex män och två kvinnor – ställdes inför domaren i Köpenhamn på torsdagen i ett så kallat grundlagsförhör för att pröva grunderna för gripandet. De misstänkta ska ha haft ett ”militant, islamistiskt motiv”, enligt Köpenhamnspolisen.
Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau läste åklagare upp en redogörelse under domstolsförhandlingen, innan dörrarna stängdes. Där framgick att tre av de gripna, två 21-åriga män och en 38-årig kvinna, misstänks för att ha förberett sprängdåd i Danmark eller utomlands. De ska bland annat ha försökt skaffa eller tillverka sprängmedlet TATP som tidigare använts vid flera terrordåd i olika delar av världen.
Försöken ska ha pågått fram till den 18 april i år, och därefter också under en ny period från den 4 oktober till och med gripandena på onsdagen.
På kvällen kom beskedet från domstolen att de tre har häktats fram till den 8 januari nästa år.
Åklagarna klargjorde också att fyra män och en kvinna, 19–28 år gamla, misstänks för att ha försökt köpa pistoler, ljuddämpare och ammunition för att användas vid terrordåd. Försöken ska ha pågått under månaderna fram till i onsdags.
Ingenting mer specifikt framkom under åklagarens redogörelse om var eller när dåden skulle ske.
Ännu vid 21.30 pågick förhandlingarna mot dessa fem i Köpenhamn.
I Odense hölls grundlagsförhör med en nionde person, en 29-årig man. Där var sekretessbestämmelserna ännu hårdare och ingenting är känt om misstankarna, men mannen häktades i fyra veckor.
En man i 20-årsåldern som greps i Norge i september kopplas till tillslagen i Danmark, uppger den norska säkerhetspolisen PST enligt nyhetsbyrån NTB.
Mannen greps misstänkt för att ha kopplingar till en terrororganisation, vilket han själv förnekat.
Enligt PST påverkas inte bedömningen av terrorhotnivån i Norge av kopplingen till de danska tillslagen.
Det är däremot oklart om det finns några svenska kopplingar. Gabriel Wernstedt vid Säkerhetspolisens presstjänst svarar inte på frågan utan hänvisar helt och hållet till danska myndigheter.
– Det är deras tillslag i går och det är också de som får svara på frågor om de personer som misstänks och huruvida det finns kopplingar till andra länder, säger han till TT.
Den danska aktionen, då också husrannsakningar genomfördes på ett 20-tal adresser, genomfördes av ordningspolisen i samarbete med säkerhetspolisen PET.
PET hänvisar frågor om svenskkopplingar till Köpenhamnspolisen, som svarar att det råder förundersökningssekretess samt att grundlagsförhören sker bakom stängda dörrar.
– Vi har inga kommentarer, säger en person vid Köpenhamnspolisen som inte vill bli namngiven.
Fakta

Tidigare terror i Danmark

Den 6 december i år dömdes tre män i Danmark till mellan två och ett halvt och fyra års fängelse för att ha försett terrorgruppen IS med bland annat drönare, kameror och annan utrustning. En av männen ska också utvisas.

Den 20 maj i år dömdes en syrisk medborgare till tolv års fängelse och utvisning. Han ansågs skyldig till att ha planerat ett terrordåd mot civila i Köpenhamn i november 2016 med hjälp av hemmagjorda bomber och knivar.

2017 dömdes en kvinna till sex års fängelse för terrorplaner mot två danska skolor. En högre instans skärpte sedan straffet till åtta års fängelse.

Köpenhamn drabbades av två terrorangrepp 2015 – mot kulturhuset Krudttønden och en synagoga. En man dödades och flera poliser skottskadades. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen.

Samma år dömdes en man till fyra års fängelse efter att bland annat ha propagerat för terror samt uppmanat till mord på flera namngivna personer. I januari i år utvisades han till Marocko.

Fyra personer, varav flera bosatta i Sverige, dömdes 2012 till tolv års fängelse vardera för planer på ett terrordåd mot tidningen Jyllands-Posten.

2011 dömdes en 29-årig man för försök till mord och terrordåd sedan han beväpnat med yxa och kniv 2010 tagit sig in hemma hos tecknaren Kurt Westergaard, som gjorde karikatyrer på profeten Muhammed.

Källa: Ritzau

Gå till toppen