Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjulkalendern del 12: ”Redan på vikingatiden var folk smarta här”

I Sydsvenskans hjulkalender tar sig författaren Anna Axfors runt i Skåne på elsparkcykel. I tolfte delen letar hon upp Birgitta Trotzigs hus.

Det som får mig att skrika rakt ut är hörnet längst in i museet, tillika den före detta kulverten, som består av dockor, sjukhuskläder och små sjukhussängar för barn. Jag vet inte om det är ett lekhörn eller en del av museets utställning – det framgår inte.
Jag rusar ut från museet och springer och springer tills benen inte bär längre. Till slut stannar jag och tittar upp, med andan i halsen. Det regnar. Jag har inte kommit särskilt långt, eftersom jag inte har så bra kondition. Jag står bland några runstenar utanför någon universitetsbyggnad. Jaha, redan på vikingatiden var folk smarta här. Nu vill jag göra något trevligt, något som ger mer positiva vibes. Någon som är väldigt Lund för mig är författaren Birgitta Trotzig, eftersom hon bodde här från 1970-talet fram till sin död 2011, var katolik och hade lika stark intellektuell air som den här staden. Jag ska rulla fram till huset hon bodde i och insupa lite av hennes… doft. Men ingen av Lundapoeterna jag skriver till på chatten vet var hon bodde. I Flashback-tråden “Udda Hemnet-objekt” hittar jag något som kanske är hennes adress. Jag letar upp närmsta elsparkcykel och åker dit. Det är ett gult hus. Nu regnar det våldsamt, och...
Fortsättning följer i morgondagens lucka.
Gå till toppen