Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Nu måste de svenska Socialdemokraterna markera mot systerpartier i Europa.”

Om Stefan Löfven och Ann Linde väljer att prioritera taktik och kohandel framför att utgöra en tydlig röst för värderingar om demokrati, tolerans och rättsstat sätter de sig i en osund beroendeställning. Det skriver Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ledarna för medlemspartierna i socialdemokraternas europeiska partisammanslutning, PES, i samband med ett möte i fjol.

Bild: Francois Walschaerts

Annons

Sveriges regering talar om att den gör en ”demokratioffensiv" och att det ska märkas i all utrikespolitik. Nu är det dags att Socialdemokraterna visar prov på det.

Ett av de svenska Socialdemokraternas systerpartier i Europa står i centrum för allvarliga anklagelser om maktmissbruk och korruption. Om Stefan Löfven menar allvar med sin målsättning att utgöra en anständig kraft i politiken krävs att hans parti agerar mot destruktiva krafter i den egna europeiska partisammanslutningen.

Det står nu klart att Maltas premiärminister, socialdemokraten Joseph Muscat, kommer att avgå från posterna som partiledare och regeringschef till följd av den massiva kritik som hans regering mött efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sedan. I huvudstaden Valletta har omfattande protester ägt rum till följd av nya uppgifter i mordutredningen.

Annons

Annons

När Daphne Caruana Galizia mördades av en bilbomb i oktober 2017 granskade hon den omfattande korruptionen bland Maltas politiska elit. Nu misstänks premiärministerns tidigare stabschef ha haft direktkontakt med en av de ansvariga för mordet. Både stabschefen och landets turismminister ska samtidigt ha varit involverade i omfattande korruption, med hemliga betalningar från affärsmän för politiska eftergifter.

Runt om i EU reagerar människor med rätta kraftfullt. Som ett exempel diskuterar parlamentet i Nederländerna huruvida man bör blockera Maltas polis från EU-databaser på grund av korruptionen i landet.

Tankesmedjan Freedom House årliga rapport visar också hur situationen för demokratin och rättsstatens principer försämrats i Malta på senare år. Europarådets Venedigkommission, ett expertorgan inom konstitutionell rätt, påtalar brister i landets antikorruptionslagstiftning liksom kring utnämningar inom domstolsväsendet.

Malta är inte det enda land där de svenska Socialdemokraterna har ett organiserat samarbete med ytterst problematiska politiska krafter.

I Rumänien styrde Socialdemokraternas systerparti fram till för någon månad sedan, då det tvingades bort från regeringsmakten till följd av omfattande protester mot den utbredda korruptionen i landet. Särskilt påtagligt blev det när de rumänska Socialdemokraterna drev igenom lagar i parlamentet vars syfte var att försvaga olika antikorruptionsmekanismer i lagstiftningen, samt när chefen för landets antikorruptionsbyrå avsattes efter att ha väckt åtal mot ledande socialdemokrater för deras korruptionsbrott. Freedom House rapport visar också en negativ utveckling i Rumänien när det gäller diskriminering av minoriteter och utsatta grupper.

Annons

Annons

I Slovakien har den tidigare premiärministern Robert Fico, som på många sätt styr politiken från kulisserna via det socialdemokratiska parti han kontrollerar, i dagarna åtalats för rashat.

Såväl politiker – från vänster till höger – som engagerade medborgare har ett gemensamt ansvar att försvara demokratin i Europa. Nu måste de svenska Socialdemokraterna markera i sin europeiska partisammanslutning, PES, Party of European Socialists.

I PES samarbetar de svenska socialdemokraterna på ett organiserat sätt med kollegor från Malta, Rumänien och Slovakien.

Utrikesminister Ann Linde (S) var chef för PES internationella avdelning 2013–2014 och bör därför känna väl till de övriga medlemspartierna. Om Stefan Löfven och Ann Linde väljer att prioritera taktik och kohandel framför att utgöra en tydlig röst för värderingar om demokrati, tolerans och rättsstat sätter de sig i en osund beroendeställning till Maltas och Rumäniens socialdemokrater.

Europeisk politik går i en allt mer polariserad riktning. Korruption och maktmissbruk utgör allvarliga hinder för en positiv utveckling. Moderaterna har prioriterat att tydligt stå upp för grundläggande demokratiska värderingar och markera när de inte efterlevs av partier i våra europeiska samarbeten som gentemot premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz i Ungern.

Vi förväntar oss nu att övriga svenska partier, inte minst Socialdemokraterna, gör detsamma.

Hans Wallmark, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan