Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lagardes första ECB-besked gladde marknaden

Christine Lagarde har lämnat sitt första räntebesked som chef för Europeiska centralbanken ECB. Arkivbild.Bild: Michael Probst/AP/TT
Den nytillträda chefen för Europeiska centralbanken (ECB), Christine Lagarde, utlovade i samband med sitt första räntebesked på det nya jobbet en bred strategisk översyn av hur ECB arbetar före utgången av 2020.
ECB:s viktigaste ränta, inlåningsräntan, lämnades som väntat oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent av Lagardes direktion, medan den traditionella styrräntan låg kvar på noll.
Lagarde sade samtidigt att hon såg framför sig en stabil ekonomisk återhämtning under de närmaste åren, vilket fick marknaden att reagera positivt. Europeiska obligationsräntor, euron och europeiska bankaktier steg.
ECB har inte gjort någon liknande strategisk översyn sedan 2003 och USA:s centralbank Federal Reserve, med centralbankschefen Jerome Powell har redan aviserat en liknande översyn.
ECB:s ekonomer sänkte i samband med räntebeskedet tillväxtprognosen för eurozonen för 2020 till 1,1 procent, från tidigare 1,2 procent. Inflationsprognosen låg samtidigt kvar på 1,1 procent nästa år.
ECB:s inflationsmål ligger på nästan 2 procent och enligt Lagarde räknar ECB:s ekonomer med att inflationen stegvis ökar till 1,7 procent vid utgången av 2022.
– Det är en bra riktning. Men är detta målet vi strävar efter? Nej, sade Lagarde.
Christine Lagarde var inför tillträdet som ECB-chef under flera år en hyllad chef för Internationella valutafonden (IMF). Hon tog över efter Mario Draghi den 1 november i år.
Gå till toppen