Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riksrevisionen: Se över lagen efter Ystadfall

Hur kunde fem barn i Ystads kommun få hållas isolerade och utanför skolan i åratal? Efter HD och Sydsvenskans avslöjande har Riksrevisionen granskat den statliga styrningen bakom undantag från skolplikten i Sverige – och hittat ett flertal brister.

Efter det uppmärksammade fallet med de isolerade barnen i Ystad kommun har Riksrevisionen granskat den statliga styrningen bakom undantag från skolplikten i Sverige. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
I juni avslöjade HD och Sydsvenskan att en syskonskara i Ystads kommun aldrig någonsin hade fått gå i skolan. Enligt socialtjänsten hade barnen isolerats från omvärlden under stora delar av barndomen. Under alla år trodde kommunen att familjen befann sig utomlands under långa perioder och att barnen studerade på en webbaserad skola i USA.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen