Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordmisstänkta Ryssland utvisar diplomater

Ryssland besvarar Tysklands utvisningar av två ryska diplomater med att utvisa två tyska. Den diplomatiska krisen har sin grund i att den ryska staten formellt misstänks ligga bakom ett mord i Berlin och fördjupas nu ytterligare.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samspråk med Rysslands president Vladimir Putin under en presskonferens i Paris i måndags. I bakgrunden den franske presidenten Emmanuel Macron. Arkivbild.Bild: Charles Platiau/AP/TT
Tyskarna får sju dagar på sig att lämna Ryssland, meddelar det ryska utrikesdepartementet. Tyskland utvisade nyligen två ryska diplomater och Rysslands president Vladimir Putin varslade härom dagen om vedergällning.
Bakgrunden är mordet på den georgiske medborgaren Zelimchan Changosjvili i en park i centrala Berlin i augusti. Mordoffret tillhörde Georgiens tjetjenska minoritet och hade stridit med tjetjenska rebellgrupperingar.
Tysklands motsvarande riksåklagare tillkännagav förra veckan formella misstankar om att Ryssland, eller den Kremlstödda regeringen i ryska Tjetjenien, låg bakom mordet. En man som gripits och misstänks för att ha utfört det har av tyska Der Spiegel och den grävande journalistgruppen Bellingcat pekats ut som en mordmisstänkt kazakstanier med falsk rysk identitet.
Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att den ihjälskjutne Changosjvili själv var en ”ondskefull och blodtörstig” mördare och att Ryssland flera gånger hade begärt honom utlämnad. Den tyska regeringen säger sig dock inte ha fått någon sådan begäran.
Berlin beklagar Rysslands utvisningsbeslut. Det tyska utrikesdepartementet säger att det sänder fel signaler och att man kan komma att ta till ytterligare åtgärder.
Fakta

Bakgrund: Parkmordet i Berlin

Den 40-årige mannen Zelimchan Changosjvili sköts med två skott i huvudet från nära håll i parken Kleiner Tiergarten i det centrala Berlinområdet Moabit. Det skedde mitt på dagen den 23 augusti när han var på väg till fredagsbön i en moské. Gärningsmannen uppges sedan ha cyklat därifrån.

Zelimchan Changosjvili kom från en georgisk region med en stor tjetjensk minoritet och har tidigare stridit med tjetjenska rebeller mot ryska styrkor. När han sökte asyl i Tyskland sade han till handläggaren att han befarade att ryska myndigheter skulle se till att han blev mördad om han återvände till Ryssland.

En misstänkt man greps kort efter mordet och har suttit häktad sedan dess. Enligt hans identitetshandlingar är han en 49-årig rysk man som heter Vadim Sokolov, men den Storbritannienbaserade journalistgruppen Bellingcat och den tyska tidningen Der Spiegel har tagit fram uppgifter som gör gällande att det är en falsk identitet. De pekar ut mannen som den 54-årige kazakstaniern Vadim Nikolajevitj Krasikov, som anklagades för mordet på en rysk affärsman i Moskva 2013.

Polisbilder på Sokolov och Krasikov tycks visa samma person. I ryska myndighetsdatabaser förekommer "Vadim Sokolov" endast vid ett fåtal tillfällen från och med 2015.

Den 4 november 2019 utvisade Tyskland två ryska diplomater med hänvisning till att landet inte bistått mordutredningen. Den 12 december svarade Ryssland, som anklagar mordoffret för att själv vara en mördare, med att utvisa två tyska diplomater.

Gå till toppen