Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundapokalen går till IK Eos

IK Eos får 2019 års Lundapokal. Det beslöt kultur- och fritidsnämnden på torsdagskvällen.
Samtidigt avgjorde man vilka som får årets idrotts- och ungdomsledarstipendier.

Basketträning hos Eos, inom integrationssatsningen Eos Cares. Tränaren heter Abdelmajid Aljaradin.Bild: Yara Mohammed Al Shiahabi
– Jätteroligt och en trevlig överraskning, säger Björn Göransson, klubbordförande i Eos, om att få Lundapokalen, Lunds finaste idrottspris.
– Man räknar ju inte med att få ett sådant pris, jag har inte ens tänkt tanken.
Vad betyder priset för klubben?
– Att någon annan uppskattar det vi gör. Och det känns bra att det pratas om klubben och att Lunds idrottsliv och andra Lundabor får upp ögonen för att vi gör bra saker, säger Björn Göransson och betonar att hur mycket klubbens ledare betyder.
I nämndens motivering lyfts bland annat fram hur Eos vuxit, hur klubben satsar på alla åldrar och att Eos sedan 40 år arrangerat Lundaspelen i basket.
Inte minst betonas integrationssatsningen Eos Cares, som drogs igång 2015 strax innan den stora vågen av nyanlända kom.
– Några idrottsledare ville starta ett basketlag för flickor och invandrarflickor, som ofta inte håller på med idrott, berättar Björn Göransson.
– Sedan kom flyktingvågen och då satte vi igång några ytterligare grupper, mixade nybörjargrupper för tonåringar, både invandrare och infödda svenskar.
Därefter startade klubben även andra sociala aktiviteter, som språkcafé, yogagrupp och bollkul för barn. Friday nights under sommaren betydde en öppen hall för ungdomar som kunde vara i baskethallen i stället för att hänga på stan.
– Eos Cares har vuxit väldigt mycket. Det viktigaste är att de som kommer hit integreras i samhället, inte att de blir jätteduktiga på basket. Men de som vill träna mycket kan gå in i andra lag, säger Björn Göransson.
Årets två idrottsstipendier från Lunds kommun går till Olivia Forsberg, Dalby brottarklubb, och Ebba Johansson, IF Ski Team Skåne.
Ungdomsledarstipendierna tilldelas Andreas Skog, Genarps IF, Taher Taheri, Real Fighter, Jenny Gustafsson, Lunds orienteringsklubb, och Jonas Brandt, H43.
Pokalvinnaren tilldelas 10 000 kronor i pris, medan ungdomsledarstipendiaterna får dela på 20 000 kronor, liksom idrottsstipendiaterna.
Gå till toppen