Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Markus Rosenbergs skor blir staty på Stadion

Som Sydsvenskan avslöjade under torsdagen är bronsskulpturen av Markus Rosenbergs skor en pr-kupp av Malmö FF.
Precis som Zlatanstatyn ska Rosenbergs skor få en permanent plats på Stadionområdet.

Ett par riktiga fotbollsskor från Markus Rosenberg har använts för att göra bronsskulpturen. På betongsockeln står det: ”Markus Rosenberg, Malmö FF 1987-2003, 2005, 2014-2019”.Bild: Maria Lovén
Tidigt på torsdagsmorgonen stod den plötsligt där på Mälarbron nära Centralstationen i Malmö: en skulptur av Markus Rosenbergs fotbollsskor, gjutna i brons. Några timmar senare avslöjade Sydsvenskan att Malmö FF och en pr-byrå låg bakom kuppen.
Nu bekräftar MFF att det är klubben som har ställt ut skoskulpturen – och att Rosenbergs skor ska få en permanent plats i närheten av Zlatanstatyn:
– Markus har spelat i Malmö FF sedan barnsben och varit en exceptionellt starkt bidragande orsak till klubbens framgångar. Han är en ikon för föreningen. Det här är ett sätt att visa vår uppskattning, säger Malmö FF:s presschef Peter Åhlander.
Rosenbergs skor fick stå på bron mellan Malmö Central och Stortorget hela dagen inför Malmö FF:s Europa League-match mot FC Köpenhamn.
– Vi ville att supportrarna skulle kunna se statyn under dagen eftersom det var Markus sista match för Malmö FF. Därför ville vi placera ut skorna där folk passerar förbi och ser på skorna innan vi sätter dem här på Stadion, säger Peter Åhlander.
Bronsskulpturen tillverkades i smyg i helgen på ett lokalt gjuteri i Malmö. Ett par äkta Markus Rosenberg-skor användes för att tillverka gjutformen.
Den trogna MFF:aren Mariana Thelander tar en bild på den nya skoskulpturen, när den står på bron mellan Malmö C och Stortorget.Bild: Maria Lovén
Det fanns inget tillstånd att placera skorna på Mälarbron. Därför hotade gatukontoret med att polisanmäla skulpturen och frakta bort den. Men redan under torsdagskvällen hämtade Malmö FF hem Rosenbergs skor och flyttade skulpturen till Stadion.
– Nu ska vi hitta en riktigt fin plats här på Stadion där vi ska ställa skorna. Det var här som Markus tog sina första stapplande steg i fotbollsskolan. Det är Stadion som är Markus område, det är här han har spelat stora delar av sin karriär. Det är här skorna hör hemma, säger Peter Åhlander.
Det innebär att de två MFF-stjärnorna Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg får varsitt monument i brons på Stadionområdet. Den fyra meter höga Zlatanstatyn har kritiserats och vandaliserats av MFF-supportrar de senaste veckorna sedan Zlatan offentliggjorde att han har köpt en fjärdedel av aktierna i Hammarby IF.
MFF-supportern Filip Hammar har sagt att han är villig att betala 50 000 kronor för att resa en staty av Markus Rosenberg bredvid statyn av Zlatan.
Ska ni ställa Rosenbergs skor bredvid Zlatanstatyn?
– Skorna kommer att få en plats någonstans på Stadion, säger Peter Åhlander.
Malmö FF ligger bakom bronsskulpturen av Markus Rosenbergs skor. Nu ska skorna få en permanent plats på Stadion.Bild: Maria Lovén
Gå till toppen