Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nej till syskonförtur i Svedalas förskolor

Ett förslag om att införa syskonförtur i Svedalas förskolor röstades ner av kommunfullmäktige på onsdagen. Motiveringen: I praktiken finns det redan.

– Vi vill inte införa ett system där vi garanterar en syskonförtur. Men i princip så har vi det redan, sa utbildningsnämndens ordförande Hans Järvestam (M) när frågan hamnade på fullmäktiges bord.
Bakgrunden till förslaget är en motion som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnade in tidigare i år.
Enligt förvaltningens utredning skulle det behövas ett utrymme på 50-70 extraplatser på kommunens förskolor för att kunna garantera syskonförtur.
Något som Per-Ola Valastig (MP) ifrågasatte.
Vid höstterminen i år var det bara åtta barn av 1400 i kommunen som inte fick placering på samma förskola som sitt äldre syskon.
– Man menar på att det är för dyrt. Hur kan det bli för dyrt med syskonförtur – om man erbjuder det under förutsättning att plats finnes? sa Per-Ola Valastig, och föreslog att ärendet skulle ta ett nytt varv och utredas vidare.
Hans Järvestam påpekade att familjer redan i dag kan påverka valet av förskola. Finns det inte plats på samma förskola som det äldre syskonet så kan man få placering där efterhand.
– Men om man ska garantera syskonförtur måste det finns lediga platser på förskolorna. Alternativt så får man tillämpa en överinskrivning av barn, det skulle påverka arbetsmiljön negativt, sa han.
Motiveringen att syskonförtur i princip redan finns köpte inte Per-Ola Valastig.
– Har man en regel så måste det redovisas, så att det är tydligt för medborgarna.
Men förslaget röstades till slut ner.
Gå till toppen