Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofielund bäst i Europa på brottsförebyggande arbete

BID Sofielund har utsetts till vinnare av European Crime Prevention Award. Kampen mot den knarkrelaterade brottsligheten i området prisas.

Sofielunds brottsförebyggande arbete är bäst i Europa. Priset delades ut i Helsingfors på torsdagskvällen. På bilden syns bland annat Malmöpoliserna Freddy Nilsson och Andy Roberts, Hjalmar Falck (verksamhetschef Bid Sofielund), Madeleine Blixt (projektledare Brå) och Jan Svärd (ordförande BID Sofielund).Bild: EUCPN
Genom åren har södra Sofielund haft stora problem med öppen droghandel. Men tack vare ett samarbete mellan fastighetsägarna på Sofielund, polisen, Malmö stad, byalag, Malmö universitet och företagare har området blivit tryggare. Det har kriminologerna Anna-Karin Ivert och Karl Kronkvist, från Malmö universitet, kunnat visa i sin forskning.
Den 8 november kunde Sydsvenskan berätta att det brottsförebyggande arbetet på Sofielund är så framgångsrikt att det tävlar om att bli bäst i Europa.
Nu står det klart att Sofielundssatsningen tar hem segern. Vid en prisgala i Helsingfors på torsdagskvällen fick gänget från Malmö ställa sig överst på prispallen.
– Det var tuff konkurrens med 14 andra bidrag från övriga Europa och vi är otroligt glada och stolta över att man har utsett det svenska bidraget BID Sofielund som vi har jobbat med i flera år. Samverkan har varit en förutsättning för den här framgången, säger polisområdeschef Andy Roberts i ett pressmeddelande.
På andra plats kom Tyskland för en satsning på ett ungdomshäkte i Hamburg. Bronsmedaljen knep Danmark som prisades för en nätbaserad rådgivningstjänst för unga som vill lämna sitt drogmissbruk.
Hjalmar Falck, verksamhetschef på Fastighetsägare BID Sofielund, som av alla inblandade beskrivs som ”motorn” i det brottsförebyggande arbetet på Sofielund, säger efter segern:
– Det är otroligt roligt med den här utmärkelsen som bevisar att samverkansformen är framgångsfaktorn när det gäller områdesutveckling. Några nyckelfaktorer i det här arbetet är fastighetsägarna som varit med och dragit igång BID Sofielund och det otroligt nära samarbetet med polisen. Glädjande är att BRÅ bidrar med forskningsmedel och att Malmö universitet kan fortsätta att forska på BID-arbetet.
Gå till toppen