Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Transsexuell tjänsteman i Japan vann toalettvist

Den transsexuella japanska tjänstemannen vann rättstvisten mot sin arbetsgivare och får nu använda damernas toalett på jobbet.Bild: Elaine Thompson/AP/TT
Skadestånd på motsvarande drygt 110 000 kronor samt fritt tillträde till damernas toalett. Den japanska statsapparaten förlorade rättstvisten mot en transsexuell tjänsteman, som hindrats från att använda damtoaletten på arbetet.
Fallet, som beskrivs som det första av sitt slag i Japan, har sin upprinnelse i en stämning från 2015. I den krävde tjänstemannen – som började arbeta för ekonomi-, handels- och industridepartementet som man och nu lever som kvinna – ett betydligt högre skadestånd.
Konflikten gällde att arbetsgivaren hade krävt att hon skulle informera kvinnliga anställda om att hon var transsexuell – annars skulle hon inte få använda damtoaletten.
Regeringen rapporteras ha begränsat tillträdet till toaletten eftersom man ”inte kunde bortse från oro över att tjänstemannen kunde skada kvinnliga anställda”. Rättens ordförande fann den argumentationen ”extremt bristfällig”, enligt tidningen Mainichi Shimbun. Tjänstemannens chefs förslag att hon skulle återgå till manlig könsidentitet förkastades också som lagvidrigt.
Gå till toppen