Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tunga favoritfall i VM – Norge missade final

Som väntat blir det Norge–Ryssland i en avgörande medaljmatch i handbolls-VM i Kumamoto, Japan. Oväntat nog får lagen nöja sig med en bronsmatch. Nederländerna och Spanien snuvade de båda favoriterna på var sin finalbiljett.

Stine Bredal Oftedal deppade efter semifinalförlusten mot Spanien.Bild: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT
Den stora sensationen stod Spanien för, när man knäckte självaste Norge med 28–22 i sin semifinal. Norskorna har radat upp mästerskapsmedaljer det senaste decenniet och var storfavorit i semifinalen. Men väl där verkade nerverna ta överhanden på Norge, som under den andra halvleken kollapsade fullständigt.
– Jag är verkligen ledsen, säger lagkaptenen Stine Bredal Oftedal till norska TV3 enligt NTB.
Spanjorskorna sprang igenom VM-semifinalen som om de aldrig har gjort något annat – trots att så verkligen inte är fallet. Den säkrade finalplatsen är nämligen historisk, Spanien har aldrig tidigare varit i en VM-final.
Landslagschef Thorir Hergeirsson medgav att Norge förlorade mot ett bättre lag.
– Det är den omedelbara tanken. Vi kom inte upp på spanjorskornas nivå. Det blev för ojämnt, säger han.
Nederländernas seger, 33–32, mot Ryssland var nästan lika skrällartad. Stor matchhjälte blev Laura van der Heijden som satte det avgörande målet med 20 sekunder kvar av matchen. Ryskorna fick sedan en chans att kvittera, men Anna Vjachirevas skott gick utanför.
– Det är helt fantastiskt, jag saknar ord. Att få göra en sådan här grym match med sitt lag är underbart, säger Nederländernas Estavana Polman till TV6.
Final och bronsmatch spelas på söndag.
Gå till toppen