Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omedelbar strid mellan Skottland och London

De skotska nationalisterna gjorde ett starkt val. Nu hoppas de få en ny chans att rösta om att bryta sig loss från Storbritannien – och liknande tongångar hörs från partiledare på Nordirland. Men premiärminister Boris Johnson meddelar att någon ny folkomröstning om skotsk självständighet inte är aktuell.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon är nöjd med valresultatet.Bild: Scott Heppell/AP/TT
Skottland måste få lov att hålla en andra folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Det slår försteminister Nicola Sturgeon fast efter det att hennes parti gått starkt framåt i torsdagens brittiska parlamentsval.
Nationalistpartiet SNP – som är emot brexit – har vunnit majoriteten av Skottlands 59 platser i parlamentet i London. Resultatet står i stark kontrast mot det i England, där Konservativa partiet med Boris Johnson i spetsen vann de flesta platserna med sitt budskap om att få EU-skilsmässan snabbt överstökad.
– Nu finns mandat för att låta det skotska folket bestämma över vår egen framtid. Det finns en tydlig önskan och stöd för att Skottland inte ska slitas ut ur EU mot vår vilja, sade Sturgeon på valnatten.
– Skottland vill inte ha fem år till med Boris Johnson.
Men Johnson var snabb med att svara. I ett samtal med Sturgeon på fredagen sade Johnson att han är helt emot en andra folkomröstning om skotsk självstädighet. Premiärministerns kansli förklarade i ett uttalande att ”resultatet i 2014 års folkomröstning står fast och ska respekteras”.
Sturgeon svarade premiärministern med att säga att det skotska folkets möjlighet att få göra ett val måste respekteras, skriver Reuters.
Nicola Sturgeon har ägnat större delen av valrörelsen åt att driva frågan om ett självständigt Skottland. I en folkomröstning 2014 sade skottarna nej – men SNP har tagit upp saken igen efter att Storbritannien röstade för att lämna EU.
Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, konstaterar att Sturgeon med rätta kan hävda att SNP nu har ett starkt mandat för en folkomröstning – och att hon skulle vilja att den hölls väldigt snart.
– Det kommer att bli problematiskt om London inte låter Skottland rösta. Vi kan vänta oss spända relationer framöver, säger McAllister till TT.
Det var inte bara i Skottland som nationalister gjorde ett bra val. På Nordirland – där många vill stanna kvar i EU – tappade det brexitvänliga unionistpartiet DUP flera mandat och i stället gick republikaner och nationalister framåt. Det banar väg för en omröstning om huruvida Irland ska enas, anser nationalistpartiet Sinn Féin.
– Vi går mot en gränsomröstning. Jag kan inte ge er ett specifikt datum, men vi måste förbereda oss, säger Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald enligt nyhetsbyrån Reuters.
Storbritanniens framtid som en union är en fråga som Boris Johnson och hans regering kommer att behöva hantera och ta på största allvar, enligt Laura McAllister.
– Visserligen kan man till viss del säga att framtiden för Storbritannien är säkrare nu eftersom ett unionistparti fick överväldigande majoritet. Men problemet är att det bara var i England som de konservativa faktiskt vann, i den meningen att de ökade antalet mandat, säger hon.
– Det gör att det ser osäkert ut kring Storbritanniens enighet, vilket förstås komplicerar saker och ting för regeringen.
Fakta

Skottland

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union där numera England, Wales och Nordirland är de andra delarna – i dagligt tal kallad Storbritannien eller Förenade kungariket (United Kingdom).

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 mot 44,7 procent, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP leder den regionala regeringen med partiledaren Nicola Sturgeon som regeringschef.

I det brittiska parlamentet har Skottland 59 ledamöter.

Gå till toppen