Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalkningen av sura sjöar kan minskas

Det är dags att dra ner på kalkningen av försurade sjöar och vattendrag, enligt en kommande rapport. – Man kan med ganska liten risk sluta kalka i en tredjedel av de vattendrag där det görs i dag, säger Jens Fölster, forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Kalkning av sjöar och vattendrag görs ofta från helikopter eller flygplan. Men nu kan den synen bli mera ovanlig. En rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) bedömer att en tredjedel av kalkprojekten kan avslutas. Arkivbild.Bild: Sture Gustafsson/TT
Kalkning, för att höja vattnets ph-värde och göra det mindre surt, sattes in i stor skala sedan 1900-talets förbränning av kol och olja gett stora utsläpp av försurande svavel. Utsläppen fördes långt med vindarna, ofta till andra länder än där skorstenarna fanns.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen