Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Zlatan har inte lurat någon, han har bara varit sig själv

En avspärrad staty. Jörgen Olsson resonerar kring människan och fenomenet Zlatan Ibrahimovic.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det är inte konstigt att det är krig i världen. Meningen brukar jag allt som oftast säga, men den här gången är det helt absurt. Hur kan man i sin ilska och frustration ge sig på en staty? En staty som man säger på skånska ”e döa ting”. Hur kan man bli så arg att man måste hota, förstöra, klottra ner saker bara för att man är förbannad. Jag kan förstå att man som människa kan bli besviken, men jag kan inte ”köpa” hatet, våldet eller vandaliseringen. Zlatan har aldrig sagt att han ska vara hundra procent lojal till MFF. Han har aldrig krävt eller sagt att han ska stå som staty i Malmö. Utan det är vi Malmöbor, MFF:are, som tycker att han ska känna som oss som lever och bor i staden.
Zlatan har än en gång väckt känslor hos folk. Men hur förvånade är vi egentligen? Är Malmöbon så naiv att vi på riktigt hade trott att Zlatan skulle visa någon som helst lojalitet till Malmö FF eller staden Malmö? Vem hade på riktigt trott detta? Zlatan är och förblir en av världens största fotbollsspelare/idrottsmän genom alla tider. Zlatan har en lyskraft som få idrottsmän kan uppvisa, eller mäta sig med. Det kvittar vart man än kommer i världen, så vet alla vem Zlatan Ibrahimovic är, och då har man verkligen gjort ett avtryck. För oavsett vad man tycker om människan Zlatan, så är han en stor idrottspersonlighet, och han berör.
Man kan ställa sig frågan: är Zlatan egentligen en lagspelare? I mitt tycke så är han en individuell idrottsman ut i fingerspetsarna. Hade han satsat lika hårt på en individuell sport som fotbollen, så hade han även där varit en av väldens främsta. Om han gett sig på tennis så hade han säkerligen varit flerfaldig Grand slamvinnare. Hade han hoppat höjdhopp, så hade världsrekordet varit hans som i en liten ask och så vidare. Zlatans vinnarskalle är unik. Vi har idrottsmän som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Foppa Forsberg, som nästan är i klass med Zlatan, men bara nästan.
Människor med den auktoritet som Zlatan innehar, kan med sin personlighet höja och hjälpa så många människor i sin omgivning. Att säga ”tänk om” är egentligen helt meningslöst, eftersom man inte kan vrida tillbaka klockan. Men jag kan ändå inte låta bli.
För tänk om någon ledare/tränare hade sagt till Zlatan då han spelade i landslaget, att var inte arg, förbannad på dina lagkamrater när de gör fel. Din besvikelse som du uppvisar med dina mörka nedfällda ögon, tråkiga kommentarer och gester, gör så att dina medspelare blir knäsvaga och tappar sitt självförtroende. Du har pondus Zlatan, du har meriterna och du behöver aldrig vara rädd för att någon ska komma upp och konkurrera ut dig. Eftersom du representerar en lagsport, tala inte bara i ”jagform, utan lyft dina medspelare med uppmuntrande ord, och förståelse. Det är härligt och fantastiskt att få andra människor att växa och lyfta sig, genom att dela ut positiv energi. Med din bakgrund, ditt fotbollskunnande, och din respekt utomlands så kan du se till att svenska fotbollslandslaget når topp tre i världen”.
Tyvärr så tror jag inte att det fanns någon ledare som vågade ta denna strid mot honom. Istället la man locket på, och trodde att Zlatan själv skulle rädda vårt svenska landslag, vilket såklart inte gick.
Tänk om Zlatan fått rådet av sina rådgivare (vilket jag hoppas han har), att starta upp någon verksamhet, skola eller något annat för ungdomarna på Rosengård. Tänk vad detta hade inneburit för dessa ungdomar som helt gränslöst ser upp till honom. Tänk vilken kraft, vilket hopp han hade kunnat förmedla till ungdomar som tappat hoppet om framtiden. Ungdomar som kanske endast ser en framtid inom den kriminella världen. Tänk vad Zlatans ord och meningar hade kunnat omvända ungdomars destruktiva tankar och handlingar till något stort och hoppfullt.
Så snälla ni därute, var inte arga på en staty. Ni behöver inte heller vara arga på Zlatan, för han har inte lurat någon, utan han har bara varit sig själv. Men visst är det kul och intressant att spekulera lite om hur det egentligen hade kunnat vara, speciellt när det handlar om en så stor idrottspersonlighet som Zlatan Ibrahimovic.
Jörgen Olsson Konsulent/tränare Limhamns Brottarklubb
Gå till toppen