Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Att vara journalist lär eleverna om demokrati

Elever på Rosengårdsskolan lär sig att göra en tidning och vara reportrar. De skriver om sitt eget liv, sin skola och sitt område.
Tidningen är en del av MKB:s satsning på social hållbarhet i området.
– Det känns jättebra när man kan skriva om saker som de flesta inte vet något om, säger Dania Abdoul-Rahman som är en av reportrarna.

Samlade till redaktionsmöte för Rosenbladet: fr v Ikran Qasim Danir, Ola Jayab, Gustav Sigala Haggren, Maryam Akbarzada, Dania Abdoul-Rahman och Simo Hamad.Bild: Emma Leijnse
Klockan är halv tre på tisdagseftermiddagen. Saft, ostmackor och frukt står framdukat på bordet i Rosengårdsskolans bibliotek. Det är dags för redaktionsmöte på Rosenbladet, elevernas egen tidning.
Haima Ehtisham funderar över de tre uppdrag hon har.
– Jag vet inte vilket jag ska göra klart, säger hon.
Ikran Qasim Danir vill intervjua folk om vad de tycker om Lucia.
– Ja, bra! Du kan fråga dem på fritids, tycker Gustav Sigala Haggren, som är journalist och redaktionschef på tidningen.
Redaktionen har velat intervjua en kändis, och nu har en rappare lovat att svara på frågor. Dania Abdoul-Rahman får i uppdrag att sammanställa frågor till honom.
Ola Jayab och Dania Abdoul-Rahman funderar på sina uppdrag.Bild: Emma Leijnse
För att ge ut Rosenbladet samarbetar Rosengårdsskolan med MKB och Minibladet. Rosenbladet kommer ut en gång i månaden, och före jul ska det tredje numret vara klart.
För MKB är elevernas tidning en del av en social satsning på Rosengårdsskolan. Andra delar är gratis frukost samt och aktiviteter efter skolan varje dag: cirkusskola, skaparverkstad, läxhjälp och idrott. Målgruppen är barn i femte-sjätte klass, som är för stora för att gå på fritids.
– Det handlar om att förlänga antalet timmar med bra och meningsfull aktivitet. För oss är det ett led i arbetet för trygghet och trivsel i bostadsområdet, säger Maria Tengroth, projektansvarig för sociala investeringar och trygghet på MKB.
Aktiviteterna på Rosengårdsskolan är i sin tur en del av en större satsning på sociala investeringar. Rosenbladet till exempel, delas ut till alla MKB:s hyresgäster i Rosengård. Förhoppningen är att barnens texter ska ge de boende mer kännedom om och mer stolthet över sitt eget område, men också en känsla av att man själv äger beskrivningen av området man bor i.
– Vi vill låta barn i området få en röst och beskriva sin egen verklighet, att bli subjekt i sin egen tillvaro i stället för att andra beskriver dem, säger Maria Tengroth.
Gustav Sigala Haggren är journalist och skrivpedagog och jobbar både med seniorer, gymnasieelever och femteklassare. "Skolan är vanligtvis att man tar in saker. Här är det omvänt, eleverna kommer med uppslag och det får komma ut istället", säger han.Bild: Emma Leijnse
Maria McShane är grundare av Minibladet, som samarbetar med MKB för att göra tidningen. Minibladet publiceras i tio dagstidningar, bland annat Sydsvenskan. I Minibladets reporterskola får elever skriva för Minibladet, precis som eleverna på Rosengårdsskolan.
– Min vision är att eleverna få helheten: kritiskt tänkande, förståelse för nyheter, träna sig på att göra sin röst hörd, och att man vågar ta plats, säger hon.
När läraren delade ut Minibladet tog eleven Simo Hamad hem det till mamma, som tyckte det var intressant.
– Hon tyckte att jag kunde lära mig nya saker av att göra tidningen, säger han.
Och det har han gjort. Han har skrivit om mobbning och intervjuat sin tränare bland annat.
– Vi lär oss nya ord, som intervju, säger Simo Hamad.
– Vi lär oss att i tidningen får man inte säga sina egna åsikter och argument. Vi får skriva det som är andras åsikter, inte det som vi själva tycker, säger hans klasskompis Ikran Qasim Danir, och fortsätter.
– I vår skola behöver vi förbättra vår läsförståelse. Det här är bra för vi läser och skriver varje gång vi går hit.
– Man kan inte bara skicka ut fejksaker. Om någon har skrivit något så måste man kolla upp källan och se om det är sant eller inte, säger Maryam Akbarzada.
Gå till toppen