Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jordens magnetfält flyttar sig – i rekordfart

Den magnetiska nordpolen rör på sig – i riktning mot Sibirien. Förflyttningen kan på sikt innebära stora tekniska problem för bland annat flygbranschen – och försämra chanserna att se norrsken.

Den magnetiska nordpolens snabba flytt från norra Kanada i riktning mot Sibirien kan innebära tekniska utmaningar för bland annat flygbranschen. Även möjligheten att se norrsken i norra Kanada kan påverkas. Arkivbild.Bild: Rene Rossignaud/AP
Rörelsen sker bort från nordligaste Kanada, över Nordpolen och i riktning mot ryska Sibirien. Takten är den snabbaste som dokumenterats på norra halvklotet sedan 1500-talet, visar en ny studie från amerikanska vetenskapsorganet NOAA.
Förändringen kan på sikt innebära utmaningar och problem för olika satellitsystem. I förlängningen kan smarttelefonernas gps-tjänster slås ut. Även navigationssystem som flygbranschen och fartygsnäringen är beroende av kan hotas.
De magnetiska förändringarna kan också innebära försämrade chanser att bevittna norrsken i norra Kanada.
– Den magnetiska nordpolen har sakta vandrat bort från norra Kanada från och med 1590-talet till och med omkring 1990, och sedan accelererat under de senaste 20 åren från tio kilometer per år till över femtio, säger Ciaran Beggan vid British Geological Survey till Mail Online.
Det motsatta kan sägas om den magnetiska sydpolen, som knappt rört sig alls under de senaste 100 åren.
Gå till toppen