Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SMHI varnar för mycket hårda vindar längs Skånes kuster

Ett litet men aggressivt lågtryck ger Skåne en mycket blåsig söndagskväll och natt. Träd välte på ett par håll redan på eftermiddagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning.

På Djupadal i Malmö föll ett träd över Humlebäcksgatan.Bild: Tage Westerberg
– Det kommer att gå upp mot 23-24 sekundmeter nära kusten, säger jourhavande meteorolog Charlotta Eriksson.
SMHI hade ett tufft prognosarbete under helgen. Länge var det oklart var det lågtryck som bildats väster om Danmark skulle slå som hårdast.
– Det har hoppat lite i prognoserna kring hur kraftigt det ska fördjupas och var det ska ta sig in över landet. Det har varit svårt att göra prognoser för Götaland i och med den här förflyttningen, förklarar Charlotta Eriksson.
Det visade sig bli mot Halland och Skåne. Här kommer de kraftigaste byvindarna över land att uppmätas, riktigt nära havet kan de komma upp i 25 meter per sekund.
Kraften i vinden märktes redan på tidiga eftermiddagen. Räddningstjänsten larmades till Sankt Lars-området i Lund där en stor gren hade gått av och lagt sig över en carport, och en läsare rapporterade in ett nedblåst träd på Djupadal i Malmö. Det har även larmats om en rasad byggställning i Trelleborg.
– Vi har en hyggligt jämn ström av saker som ramlar över vägar och blåser iväg. En hel del träd faktiskt och nån studsmatta, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten syd vid 17.30-tiden.
Räddningstjänsten larmades även till Ön i Malmö där några takplåtar blåst av från ett hus och ytterligare någon plåt var på väg ner. Räddningstjänsten säkrade plåten och kontaktade fastighetsägaren.
– Som sagt, det blåser. Så att det är väl bra att surra fast sina studsmattor och julgrejer kanske.
En elstolpe föll över vägen och stoppade trafiken på en mindre väg utanför Skurup, och i Trelleborg rapporterade SOS Alarm om en flaggstång som fått ge sig för vinden.
En och annan åskknall hördes också kring Malmö. Charlotta Eriksson förklarar varför:
– Vi har ett lågtryck som fördjupas när det går in över Danmark och Sverige. Då blir det ostabilt i höjdled, du får en ganska labil luftmassa och det gynnar åska.
I byar runtomkring Eslöv blev tusentals personer strömlösa vid 13-tiden. Strax innan klockan 16 var strömmen åter.
Läs också Stora störningar i tågtrafiken – tågen kunde inte köra över Öresundsbron
Vid kvart över två var Malmö stads jourpersonal på plats och röjde upp det fallna trädet.Bild: Tage Westerberg
Gå till toppen