Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedala kan få en fritidsbank

Som ett bibliotek för fritidsutrustning, där kommuninvånarna kan låna allt från skidor till flytväst. Idén om en fritidsbank kan bli verklighet i Svedala.

Alla ska kunna låna sport- och fritidsutrustning från fritidsbanken.Bild: Britt-Mari Olsson
2013 öppnades den första fritidsbanken i Sverige norr om Karlstad. Sedan dess har många orter hakat på, och i dag finns konceptet i över 80 kommuner. Där kan medborgarna utan kostnad låna utrusning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar och snowboards.
Nu kan Svedala stå på tur.
Förslaget kom i en motion från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och har fått grönt ljus av kommunfullmäktige. En utredning har redan dragits i gång om möjligheten att genomföra idén.
Fritidsbanken är en ideell förening där alla som driver en lokal fritidsbank blir medlemmar.
– Jag hoppas att det blir av, jag ser många fördelar med det. Att barn ska få chans att prova på saker utan att köpa utrustning, eller att man kan låna grejer över en helg åt barnbarn som är på besök till exempel, säger Birgitta Delring (BP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Frågan har varit aktuell redan förra mandatperioden, säger hon.
– Då hoppades vi att föreningar skulle ställa upp, men det var tyvärr inget intresse. Det är förståeligt, eftersom det är ideella krafter. Men då hamnade det lite i malpåse.
Den här gången lär finansieringen bli avgörande.
– En lokal ska nog inte vara något problem. Men för att vara med i föreningen krävs att man avsätter minst en halvtidstjänst, säger Birgitta Delring.
Det finns inte pengar i kultur- och fritidsnämndens budget för satsningen.
– Vi måste äska pengar, det hänger på det. Kanske kan flera nämnder dela på summan.
Sannolikt ska frågan tas upp igen i nämnden i februari, då utredningen väntas vara klar.
Gå till toppen