Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Goda tider för musikdokumentärer

En film om Billie Eilish har inbringat mångmiljonbelopp. Arkivbild.Bild: Jordan Strauss
Det våras för musikdokumentären – flera nya filmer har inbringat enorma summor och efterfrågan ökar, enligt en trendspaning i tidningen Billboard.
Apple TV+ betalar 26 miljoner dollar för en inblick i Billie Eilishs liv och Amazon pungar ut med 25 miljoner dollar för Peter Bergs film om Rihanna. Samtidigt väntas Peter Jacksons dokumentär om Beatles, ”Let it be”, köpas för en rekordsumma.
För tre år sedan betalade Amazon sex miljoner för ett Greatful Dead-projekt, vilket då var ovanligt för den sortens film. Dokumentärer som köptes in för ett par år sedan inbringade inte lika mycket pengar, exempelvis Netflix dokumentär om Taylor Swift och Warner Bros Bruce Springsteen-film, som köptes före musikfilmboomen.
Spelfilmer som ”Bohemian rhapsody” och ”Rocketman”, om Queen respektive Elton John, gör också att artisternas musik laddas ner och säljer mer.
”Alla producenter försöker fundera ut vilken artist som står näst på tur för en dokumentär som kommer att säljas till ett åttasiffrigt belopp”, säger en källa till Billboard.
Gå till toppen