Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Klimatet kräver mer än skam.

Isabella Lövin presenterar klimatplanen.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det är inte skam som räddar klimatet. Inte att sluta flyga eller välja bort köttet. Det krävs åtgärder på samhällsnivå, samtidigt djärva och rättvisa. Och det är förstås att hoppas på mycket. Ett steg i rätt riktning är den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen lanserar tillsammans med C och L.
All lagstiftning ska anpassas till det klimatpolitiska ramverket. Hela ekonomin, alla transporter och all industri ska beröras.
"För att utsläppen ska minska måste klimatet vara en integrerad del av hela ekonomin och allt vi gör”, konstaterar miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) (DN Debatt 17/12). Tillvägagångssättet liknar alltså det då jämställdhetsperspektivet integrerades i all politik. Med god effekt.
I denna den första handlingsplanen föreslås att konsekvenser för klimatet analyseras för alla relevanta politiska förslag. Det låter klokt. Sedan blir det svårt att se skogen för bara träd, 132 åtgärder:
Nytt är att flyget och sjöfarten får utsläppsmål. Infrastrukturplaner ska stämma med klimatmålen. Konsumtionsbaserade utsläpp – för saker tillverkade utomlands – ska ner. Lägg till mer laddinfrastruktur så att bilar kan gå på el, livscykelanalyser för hus, fossiloberoende jordbruk och bättre koll på arbetsmaskiner. En punkt som kan ge effekt är att ställa krav på offentlig upphandling, som står för en femtedel av utsläppen.
Hur mycket mindre växthusgaser allt leder till går inte att säga ännu. Men kritiken lär inte vänta på sig: å ena sidan att detta inte räcker – å andra sidan att det är på tok för mycket och att Sverige redan har små utsläpp globalt sett.
Spelar åtgärderna någon roll? Ja, trots allt. Sverige har höga utsläpp per capita och möjlighet att göra omställningen. Struntar alla 150 länder med lika små utsläpp i att göra något blir effekten stor.
Gå till toppen