Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös skolbudget har stupat – oppositionen kräver 50 miljoner extra

Malmös rödblå styre får inte igenom sin bantade budget för Malmös grundskolor nästa år. En samlad opposition kräver nya miljoner till skolan.
– Ett mycket beklagligt beslut. Det finns inte mer pengar, säger skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).

Demonstration mot nedskärningar i skolan på måndagskvällen. Nu har grundskolenämndens samlade opposition drivit igenom kravet på mer pengar till skolan.Bild: Patrik Renmark
På måndagskvällen hölls en demonstration utanför Stadshuset, där föräldrar protesterade mot planerna på att nästa år krympa budgeten till Malmös grundskolor med runt 50 miljoner kronor.
På tisdagsförmiddagen sammanträdde Malmös grundskolenämnd.
De styrande partierna – Socialdemokraterna och Liberalerna – förlorade.
Alla andra partier drev igenom kravet att budgeten ska återremitteras till grundskoleförvaltningen. Det innebär en politiskt klubbad bakläxa på budgetförslaget från Malmös styrande politiker.
I styrets budgetförslag tog Malmö stad inte full höjd för förväntat höjda lärarlöner och priser nästa år.
Men det förslaget fick alltså underkänt i grundskolenämnden. I en ovanlig politisk markering ställde sig hela den politiska oppositionen i enad front mot styret.
Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna drev gemensamt igenom att grundskoleförvaltningen ska skriva ett brev till kommunstyrelsen, med krav på extra pengar till Malmös grundskolor nästa år.
Även Miljöpartiet ställde sig bakom kravet. Detta trots att Miljöpartiet normalt har en budgetteknisk samverkan med S och L – och trots att Miljöpartiet backade upp de ekonomiska ramar grundskolan fick i kommunfullmäktiges budgetbeslut förra månaden.
– Vi ska inte återremittera saker som är budgetpåverkande. Det här var en miss i hanteringen från vår sida, säger Miljöpartiets gruppledare Stefana Hoti.
Miljöpartiets gruppledare Stafana Hoti beskriver det som ”en miss i hanteringen” att partiet trots det utmanade det rödblå styret i grundskolenämndens budgetprocess.Bild: Tom Wall
Begäran om nya pengar kommer att skickas Malmös regering, kommunstyrelsen. Där råder samma politiska styrkeförhållanden som i grundskolenämnden. Även om Miljöpartiet ändrar sig, kommer oppositionen att vinna även där.
Centerpartiets Joacim Ahlqvist tillhörde oppositionsgruppen som sänkte styrets grundskolebudget.Bild: Sara Killander
–  Det här skickar en tydlig signal till styret att den samlade oppositionen tar skolan på allvar, säger Joacim Ahlqvist (C).
Lisa Stolpe (V) beskriver grundskolenämndens beslut som ”hoppingivande”.Bild: Vänsterpartiet Anders Skans
– Det är hoppingivande att se att folklig opinion i samarbete med oss i opposition kan påverka arbetet i vår gemensamma stad, säger Lisa Stolpe (V).
– Vi är jätteglada att det finns en chans att mer resurser kan tilldelas till skolan, säger Nima Gholam Ali Pour (SD).
Nima Gholam Ali Pour (SD) gläds som den övriga oppositionen åt att grundskolan nu kan få mera pengar.Bild: Patrik Renmark
– Nu säkrar vi att skolorna kan ges ytterligare resurser för att inte riskera kraftiga nedskärningar, säger John Eklöf (M).
”Nu säkrar vi att skolan kan få ytterligare resurser”, säger John Eklöf (M).Bild: Patrik Renmark
Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) beklagar oppositionens agerande.
– Jag tycker att oppositionspartierna beter sig oansvarigt. Det här är demokratiska processer som sätts ur spel, säger hon.
Hur sätts demokratin ur spel? Oppositionen har ju majoritet?
– Ja, men vi har redan tagit budgetbeslut i kommunfullmäktige för en månad sedan. Det finns en ändlig summa pengar. Det är viktigt att betona. Någon annan måste betala om vi ska ha mer pengar till grundskolan, säger Sara Wettergren.
Så sent som i förra veckan åkte styret på bakläxa i budgetprocessen även i förskolenämnden.
Är det här svaghetstecken för Malmös minoritetsstyre?
– Ja, det är självklart alltid lättare att styra i majoritet. Men tittar man runt i kommunsverige så gör väldigt få det, säger Sara Wettergren.
På måndagen chattade skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) med Sydsvenskans läsare om tänkta besparingar i grundskolan. Men nu har hennes och styrets besparingsförslag stoppats av en samlad opposition,Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen