Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre anlitar Huawei för symboliskt 5G-nät

Huawei bygger 5G-nät åt Tre. Arkivbild.Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT
Teleoperatören Tre anlitar kinesiska Huawei när det första publika 5G-nätet drar igång i stadsdelen Enskede, i södra Stockholm, skriver Ny Teknik.
Telenätet må vara litet och av mer symbolisk karaktär. Men valet av Huawei kan ändå ses som aningen kontroversiellt. Den kinesiska telekomjätten har bannlyst av framför allt USA för att utgöra ett säkerhetshot, eftersom bolaget anses ha koppling till den kommunistiska statsapparaten. Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft i Sverige där Säpo och Försvarsmakten får sista ordet innan någon operatör får tillstånd att bygga nya telenät.
– Det finns ingen ökad risk i det här 5G-nätet jämfört med något annat nät i Sverige. Vi ställer höga säkerhetskrav på vårt nät och på alla leverantörer och följer alla regler och riktlinjer som finns, säger Tres teknikdirektör Per Stigenberg till Ny Teknik.
Gå till toppen