Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det politiska uppdraget för ett liberalt parti måste vara att öka människors trygghet, frihet och framtidstro.”

Liberalerna bör nu se som sitt huvudsakliga politiska uppdrag att komma tillrätta med den våldsspiral som finns på flera ställen i landet. Det skriver Louise Eklund, ny ledamot i Liberalernas partistyrelse.

Vid Liberalernas landsmöte i november stakades partiets politiska riktning ut och en ny partistyrelse valdes. Att vi i styrelsen och Liberalerna som parti har ett stort arbete framför oss råder det inget tvivel om, skriver Louise Eklund.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
En rad opinionsundersökningar visar att besvikna allmänborgerliga väljare har lämnat Liberalerna sedan det senaste riksdagsvalet. Vi har goda möjligheter att vinna tillbaka dem men det är ett arbete som måste börja nu.
Vid Liberalernas landsmöte i november stakades partiets politiska riktning ut och en ny partistyrelse valdes. Att vi i styrelsen och Liberalerna som parti har ett stort arbete framför oss råder det inga tvivel om.
Som ny ledamot i styrelsen är jag säker på att om vi ska lyckas måste vi fokusera på sakfrågor som ligger människor nära och som är angelägna för samhällsutvecklingen. Såväl medierna som den politiska debatten har alltför länge kretsat kring olika partiers möjliga och omöjliga samarbetspartners snarare än kring sakpolitik. Och det har skett samtidigt som sprängningar, skjutningar och stöldturnéer skapar otrygghet runtom i Sverige.
Rimligen måste det politiska uppdraget för ett liberalt parti vara att öka människors trygghet, frihet och framtidstro. Inte att i första hand positionera sig i förhållande till vad andra partier tycker.
Liberalerna ska driva konkret politik som gör skillnad i människors vardag: trygghet och individuella fri- och rättigheter, en kunskapsskola för alla och ett offensivt klimatarbete som tar sikte på att nå de mål som satts upp vid FN:s möte i Paris. Bara så kan partiet ta ledningen i det arbete som behövs för att vända en samhällsutveckling som många människor upplever är på väg åt fel håll.
Liberalerna bör nu se som sitt huvudsakliga politiska uppdrag att komma tillrätta med den våldsspiral som finns på flera ställen i landet.
Skåne är kanske värst utsatt. I Malmö har både skottlossningar och sprängningar skett nära restauranger och skolor. I Lund har återkommande rån mot ungdomar lett till att föräldrar inte vågar låta sina barn gå ut med kläder eller andra saker som kan uppfattas som stöldbegärliga. Samma utveckling sker på fler ställen i Skåne. I Häljarp blev nyligen en ung man brutalt rånad och knivhuggen på grund av den jacka han bar.
Det kommer att ta tid att vända utvecklingen. Dessutom krävs kraftfulla åtgärder om det ska lyckas.
Riksdag och regering behöver stärka rättsväsendet både finansiellt och med utökade befogenheter. Inte minst Tullverket måste omgående få utökat mandat och kraftigt ökade resurser.
Det behövs också fler offentligt finansierade trygghetsvakter och kameraövervakning på brottsutsatta platser.
Staten måste se till att kommunerna har tillräckliga resurser att lägga på skolornas förebyggande arbete. Samarbetet mellan skola, socialtjänst och polis kring unga i riskzonen måste förbättras. Kommunernas brottsförebyggande uppdrag bör skrivas in i lagen och huvudregeln vara att brott som begås av unga under 15 år alltid ska utredas av polis.
Det krävs en politisk kraftsamling för att vända den negativa utveckling som ägt rum de senaste åren. Liberalerna ska vara det parti som hårdast driver på för en förändring. Det är ett uppdrag som ligger helt i linje med partiets historiska arv och ideologi. Liberalismens styrka ligger i förmågan att genom konkreta politiska reformer ge människor möjlighet att inte bara känna trygghet, utan även att världen ligger öppen för dem.
Louise Eklund, ny ledamot i Liberalernas partistyrelse och regionråd för Liberalerna i Skåne.
Gå till toppen