Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Kraftringen ett herrelöst bolag med stora risker för ägarkommunerna

Utan styrning har Kraftringens ledning kunnat expandera bolaget efter eget tycke, menar Jan Rydenfelt.Bild: Sandra Henningsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Lunds kommun äger drygt 80 procent av Kraftringen. Övriga delägare är kommunerna Eslöv, Hörby och Lomma. Det är bra att vi själva äger vårt energibolag eftersom vi inte vill att externa ägare utnyttjar monopolsituationen på elnät och fjärrvärme. Problemet är dock att Kraftringen genom sitt monopol tar ut överpriser av kommunernas invånare.
”Vi är inte ute efter att ge det lägsta priset”, säger till exempel Mattias Brage på Kraftringen till Sydsvenskan i december 2018. Då med anledning av att Lunds kommun valde att inte köpa sin el från sitt eget energibolag. Det gör inte heller någon av de andra ägarkommunerna. Kommunerna anser helt enkelt att företaget är för dyrt. När det gäller el – till skillnad från elnät och fjärrvärme - är kunderna inte bundna till Kraftringen.
I en rikstäckande undersökning avseende kostnader för el och fjärrvärme, hamnar Lund, Lomma och Eslöv på plats 245 av 266 när det gäller priset för fjärrvärme. Även för elnät betalar vi mer än genomsnittet. Trots att vi med hög befolkningsdensitet borde ligga betydligt lägre än snittet.
Värre än de höga priserna är Kraftringens satsningar på olika verksamheter som inte har anknytning till bolagets mål för verksamheten. I början av 2000-talet förlorade man 80 miljoner kronor på spekulationshandel i el. Ett par år senare försökte bolaget utvinna värme genom att djupborra drygt 3 000 meter i närheten av Råby. Det hela slutade med en förlust på drygt 200 miljoner kronor.
Förlusterna i början av 2000-talet har inte skrämt Kraftringen. Som kommunalt bolag har man lätt att ta upp lån för expansiva investeringar. Idag är Kraftringen en spretig koncern som bedriver en rad verksamheter som inte hör hemma i ett kommunalt ägt företag.
Kraftringen äger ett av södra Sveriges största entreprenadbolag, Kraftringen Service AB. Dotterbolaget driver bland annat verksamhet utifrån Gislaved, Växjö och Falkenberg. Kraftringen äger flera vindkraftverk i Småland, samt betydande finansiella investeringar i Norge. Företaget äger 60 procent av Billinge Energi som säljer el till abonnenter i Västergötland. Förra året köptes aktiemajoriteten i Skånska Energi för drygt 400 miljoner kronor. Tillsammans med Öresundskraft ägs Modity Trading AB. För detta bolags åtaganden har Kraftringen ställt en borgensförpliktelse på 674 miljoner kronor.
Utan styrning har Kraftringens ledning kunnat expandera bolaget efter eget tycke. Att det behövs en förändring är vi inte ensamma att tycka. Lars Trägen, ordförande i kommunrevisionen i Lund, har vid ett flertal tillfällen pekat på att kommunen styr sina bolag alldeles för slappt.
Som majoritetsägare är det Lunds kommun som måste ta taktpinnen. Jag är övertygad om att en stor majoritet av Lundaborna, och boende i de andra ägarkommunerna, önskar att kommunstyrelsen leder den förändringsprocess som krävs för att Kraftringen åter skall bli ett företag vars syfte är att inom el och energi tjäna invånare och företag i ägarkommunerna. Kraftringen är till för oss – inte tvärt om!
Jan Rydenfelt
Gå till toppen