Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Låt inte friskolor dölja fakta.

Det finns ett starkt intresse av att medborgarna får insyn i vad skolorna gör, anser utbildningsminister Anna Ekström (S).Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Friskolor behöver inte redovisa uppgifter om vare sig betyg eller elevsammansättning, har kammarrätten i Göteborg kommit fram till. Skälet är att sådan information skulle kunna utnyttjas av skolans konkurrenter.
"Om man som förälder sitter och tittar på en skola och ser att här går mest pojkar och skolan har dålig genomströmning, så kanske man sätter sitt barn i en annan skola", förklarar Joachim Angermund på Statistiska centralbyrån, SCB, för TT.
Ja, det är väl en av poängerna med det fria skolvalet?
Men skyll inte på SCB och deras tjänstemän. Eller på kammarrätten för den delen; så här ska lagen tydligen tolkas.
Historien började med att SCB nekade Sveriges Kommuner och Regioner att få ta del av viss statistik om fristående skolor. SCB hänvisade till att de begärda uppgifterna är att betrakta som ekonomisk information som omfattas av sekretess. Tvisten hamnade i kammarrätten i Göteborg som kom fram till att SCB gör rätt.
Friskolornas förbund ser inte beskedet som en seger, tvärtom. Inte förvånande. Hemlighetsmakeri lär inte ligga i skolornas eget intresse.
Domen kan överklagas. Men ligger den fast bör riksdagen gå in och ändra i lagen. I det sammanhanget finns anledning att överväga om inte också uppgifter om enskilda friskolors ekonomi, som sedan tidigare varit belagda med sekretess, också ska vara offentliga. Om bara kommunala skolor måste spela med öppna kort innebär det i sig en snedvridning av konkurrensen.
Det finns en inte alltför komplicerad lösning på problemet. Belöna transparens.
Så länge inte domen eller lagen ändrats gör föräldrar klokt i att använda sig av det fria skolvalet: välj bort de friskolor som inte spelar med öppna kort. Sannolikt har de någonting att dölja.
Gå till toppen