Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu drar bygget av Burlövsbadet i gång

På onsdagen sattes spaden i jorden för bygget av Burlövs nya badhus. Våren 2022 ska det stå klart, i en första del av nya området Kronetorpstaden.

Så ska det nya badet se ut.Bild: Burlövs kommun
Det är en investering på 290 miljoner kronor, nya Burlövsbadet som nu byggs intill det befintliga badhuset. På onsdagen togs ett första spadtag för projektet.
Entreprenören NCC står för byggandet, som också blir startskottet för en ny stadsdel.
– Det här är jättestort. Det är första delen av nya Kronetorpstaden som kommer att bygga ihop Arlöv med Åkarp. Badet blir en kronjuvel i det bygget, och en första etapp, säger kultur- och fritidschef Reia Sofiadotter Collberg.
– Målet är en levande mötesplats för den nya stadsdelen, fortsätter hon.
Nu drar arbetet i gång. Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnson (M) och utbildnings- och kulturnämndens ordförande Amelie Gustafsson (M) deltog i startceremonin på måndagen.Bild: Burlövs kommun
NCC:s affärschef Magnus Jarebrant, kommunstyrelsens ordförande Lars Johnson (M) och utbildnings- och kulturnämndens ordförande Amelie Gustafsson (M) tar ett symboliskt första spadtag för badhusbygget.Bild: Burlövs kommun
I Kronetorpstaden planerar Burlövs kommun på sikt för över 7 000 nya bostäder, samt bland annat skolor och handel.
Kommunen vill att badet ska bli en mötesplats, och byggnaden ska även inrymma gym och plats för andra aktiviteter.
– En simhall är ett av få ställen dit du och dina barn kan gå för att röra er tillsammans. Det tänker vi nog bygga vidare på även uppe i gymmet. Vi har mycket tankar och planer, men har inte spikat allt.
– Nu håller vi också på att titta på innehåll och tema och väljer kulörer. Så att det ska kännas attraktivt.
Dessutom satsar man extra på simundervisning inför det nya badets öppnande. Bland annat i och med en 50-metersbassäng, som också ska möjliggöra tävlingar.
– Simkunnighet är väldigt viktigt, i stora delar av landet ser man att den sjunker. Däremot ökar den i Burlövs kommun, vi har fått med oss föreningarna i en satsning, säger Reia Sofiadotter Collberg.
Våren 2022 beräknas nybygget vara invigningsklart. Den nya anläggningen byggs på granntomten till gamla Burlövsbadet, som ska rivas först när det nya badhuset står färdigt.
Med placeringen nära den nya stationen hoppas man locka besökare från flera håll.
– Det kommer att gå ett tåg var sjätte minut, så det blir verkligen en knutpunkt. Genom att placera badet där blir det enkelt även att ta sig från andra kommuner, säger Reia Sofiadotter Collberg.
Med mer än 40 år på nacken har den nuvarande simhallen i Burlöv gjort sitt. (Arkivbild)Bild: Lars Brundin
Gå till toppen