Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storgatan i Svedala blir sommargata

I somras fick Svedala en somrig gågata på Storgatan längs Stortorget, där bilar portades och krögarna kunde ordna uteserveringar. Framöver återkommer sommargatan, men på en längre sträcka.

Storgatan i Svedala blir sommargågata – förutom på sträckan mellan Hantverkargatan och TrädgårdsgatanBild: Emelie Malmros
Kommunen införde sommargatan på prov efter ett politiskt beslut i våras.
Nu ska gågatan bli permanentad sommartid. Vid sitt senaste sammanträde beslutade tekniska nämnden att delar av Storgatan blir gågata mellan april och september – och i större omfattning än i somras. Från Stortorget till Långgatan stängs vägen för bilar, bortsett från sträckan mellan Hantverkargatan och Trädgårdsgatan.
– Frågan om vad man ska göra med Storgatan har gått fram och tillbaka genom åren. Det finns i princip lika många åsikter som det finns invånare, säger Erik Stoy (M), vice ordförande i tekniska nämnden.
Storgatan förblir gångfartsområde, när den inte är gågata. Och det kommer fortsatt att vara möjligt för biltrafik att korsa gatan.
Tekniska nämnden har också nyligen antagit nya regler för uteserveringar.
– Den näringsidkare som vill göra något ute på gatan kan ta en ganska stor del av gatan i anspråk, men måste samtidigt följa ett antal spelregler som bland annat säger att det är kommunen som gör eventuella avspärrningar, säger Erik Stoy.
– En lärdom vi har dragit från sommaren är att vi inte vill att det ska se för plottrigt ut, och allt måste fungera ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Läs också Så har Svedalas Storgata förändrats under 140 år
Bilarnas vara eller inte vara på Storgatan har varit en omdiskuterad fråga i många år. När biltrafiken åter släpptes fram på Storgatan 2013 var tanken att det skulle gynna butikshandeln i city.
Nu finns alltså en ny lösning som ska gälla på sikt.
– Lösningen är inte perfekt, men det är kompromiss som många tycker är okej och vi i nämnden känner att vi kan stå bakom. Vi hoppas att det kan ge ro för dem som verkar längs gatan att göra investeringar, utveckla sin verksamhet och känna att de förstår spelreglerna.
Varför inte göra hela sträckan till gågata?
– Det är ett sätt att se till att det fortfarande går att röra sig med bil på ett vettigt sätt.
Fakta

Detta gäller på uteserveringarna

Utdrag ur kommunens regler för icke bygglovspliktiga uteserveringar:

• Uteserveringar ska i huvudsak förekomma under perioden 1 april - 30 september. Övrig tid på året kan tillstånd ges för mindre uteserveringar.

• Uteserveringarna ska vara öppna, med parasoll eller fritt hängande markis utan varumärkesreklam. Gasolvärmare får användas efter tillstånd från räddningstjänsten.

• Uteserveringen ska vara en del av gatumiljön. Möbler placeras helst direkt på marken. Eventuellt golv ska godkännas av kommunen.

• Stolar och bord ska passa in i gatumiljön och möbleringen ska vara tillgänglig för alla. Material som smide, metall, bambu, rotting eller trä är att föredra.

• Det krävs tillgång till toalett för uteservering.

• Innehavaren måste städa uteserveringen, och en yta motsvarande en meter utanför den.

• Boverkets riktlinjer kring ljudnivåer ska följas. Högre ljudnivåer kan tillåtas vid särskilda evenemang. Karaoke bör ske inomhus, efter klockan 22 ska det vara tyst.

Under hösten har såväl företagare och fastighetsägare som svedalabor bjudits in att lämna synpunkter om sommargatan. Bland annat genom enkäter, och vid två tillfällen har kommunens tjänstemän stått ute på Storgatan för att fånga upp tankar och idéer.
– Vi vet att det här är en fråga som engagerar många, så vi har försökt att sprida det så mycket vi kunnat för att få så mycket input som möjligt, säger Johanna Andersson, gatu- och parkchef.
Storgatan engagerar många av Svedalas invånare, säger kommunens gatu- och parkchef Johanna Andersson.Bild: Emelie Malmros
Det finns fortfarande delade meningar om att tillåta trafik på Storgatan, säger hon. Men flera näringsidkare upplevde att sommargatan gav en tillströmning av kunder till butikerna i city.
– De flesta var väldigt positiva till att ha en sommaravstängning som i år, och många ville utöka till en längre sträcka, och en längre period, säger Johanna Andersson.
Samtidigt kom många synpunkter om att bilarna kör fort.
– Storgatan är det stället vi har mest klagomål om att det körs för fort. Vi ska se till att hastigheterna hålls nere, bland annat genom placering av permanenta hinder, liknande de planeringskrukor som finns i dag.
Läs också Krogar och boutiqe-gym satsar i Svedala – så vill de blåsa liv i centrum även på kvällstid
Gå till toppen