Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trots kritiken – Lomma inför tidsbegränsade kontrakt för nyanlända

Majoriteten i Lommas socialnämnd godkände på måndagskvällen att tidsbegränsade hyreskontrakt för nyanlända införs i början av nästa år.

Lomma kommun byter hyreskontrakt för nyanlända utan tidsgräns mot tillfälliga bostadskontrakt.Bild: Hussein El-alawi
De nya reglerna innebär att alla nyanlända som anvisats till Lomma förr eller senare måste flytta om de placerats i en kommunal bostad. Tidpunkten beror på typ av hushåll, social situation och när man kommit till Lomma.
Ensamstående som blivit självförsörjande kan få flytta efter tretton månader. Barnfamiljer som inte är självförsörjande kan få bo kvar i upp till tre år efter behovsprövning.
För barnfamiljer tas hänsyn till läsårstider så att ingen elev måste byta skola mitt i en termin.
Vid nämndens sammanträde röstade en majoritet bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna för att införa de nya reglerna. Liberalerna och Fokus Bjärred röstade för återremittering och ytterligare utredning av frågan.
Förändringen väntas börja gälla i januari nästa år om ingen överklagar socialnämndens beslut. I så fall fördröjs det hela sannolikt några månader.
De tidsbegränsade kontrakten har motiverats med att kommunen måste få genomströmning i sina bostäder för att nya personer som anvisats till Lomma ska kunna flytta in.
Motståndare har framhållit svårigheterna att hitta bostad efter en relativt kort tid i Sverige och oron för att integrationen kan försvåras.
Läs mer: M och S ense om tidsbegränsade hyreskontrakt
Läs mer: ”Tidsgräns hotar integrationen”
Gå till toppen