Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jenny Maria Nilsson: Utan Pisa hade politikerna trott att marknadsskolan var bäst i världen

Varför kritiserar OECD det svenska skolsystemet? Varför blir journalister nyttiga idioter? Och varför vill friskolor göra betygssnitt till affärshemligheter? Jenny Maria Nilsson förklarar.

Vilken betydelse ska Pisa-testet tillskrivas? Jenny Maria Nilsson menar att det är det enda hyfsat pålitliga test vi har – "även om Pisa genomsyras av en för mig tvivelaktig ideologi".Bild: Alexander Olivera/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Amerikanska managementbolag har inte alltid, som nu, anlitats för att utvärdera skola, vård och omsorg; 1986 analyserar McKinsey & Company ett svenskt sjukhus och det tycks vara första rapporten som skvallrar om det ideologiska skifte som idag präglar svensk välfärd. Privatiseringsvågen inleds under 1980-talet, 1992 röstar regeringen Bildt igenom fri etableringsrätt för privata aktörer inom skola.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen