Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folketinget förlänger avtal med Postnord

På torsdagen lyckades danska regeringen bevilja över 100 miljoner danska kronor till att förlänga avtalet med Postnord, rapporterar Jyllandsposten. Det var i sista stund då avtalet med företaget skulle tagit slut 1 januari.

Regeringen med stödpartierna De Radikale, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten avgjorde med knapp majoritet i Folketingets finansutskott och därmed får Postnord Danmark extra medel.
Avtalet med Postnord kan nu förlängas ett halvår, fram till sommaren 2020. Om transportministern Benny Engelbrecht (S) inte beviljat Postnord något medel innan årsskiftet hade inte danskarna kunnat förvänta sig att få brev i alla delar av landet under nästa år.
Liberal Alliance röstade nej, medan de andra partierna Venstre, De Konservative och Dansk Folkeparti röstade blankt. Dessa partier är alla avtalsparter i den postöverenskommelse som finns.
Finanspolitiska talmannen Ole Birk Olsen i Liberal Alliance är långt från nöjd med beslutet att det statligt ägda företaget får mer bidrag.
– Det är en helt föråldrad tanke att samhället bara kan hålla ihop ordentligt om vi på det ena eller andra sättet måste gynna ett statsägt företag som delar delar ut post, säger han till Jyllandposten.
– Idag levereras paket konkurrenskraftigt av privata företag över hela landet, och Postnord gör detsamma. Det kan såklart också ske med brev som blott är ett litet paket. Det finns ingen grund för att skattebetalarna ska betala för det.
Det har funnits kritik även innan torsdagens omröstning, processen anses av andra partier ha varit otydlig och dessutom ska regeringen ha hemlighållit för avtalsparterna om försöken att ge Postnord ekonomiskt stöd. Den tillfälliga lösningen som nu röstats igenom lades inte fram förrän den 27 november. Venstre har kallat det för S-regeringens största ”politiska skandal” hittills. Benny Engelbrecht har avvisat det och menar att man redan i våras kände till att Postnords-fallet var komplicerat.
Jakob Tietge, chef för näringslivsorganisationen Dansk Erhverv, vill att politiker under de kommande sex månaderna hittar en långsiktig lösning för att säkra den danska postservicen.
Gå till toppen