Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

50 000 besökare i fjol – i år växer Vinterspelen på Stortorget

Förra året kom minst 50 000 besökare. I år räknar Malmö stad med en ännu större publikström till spelfestivalen Vinterspelen på Stortorget. Tältet med gratis spel, e-sport, streamingbox, kafé och föräldrahörna har byggts ut från 700 till 900 kvadratmeter.

I fjol kom minst 50 000 besökare. I år har speltältet vuxit – och har plats för ännu fler.Bild: Emil Langvad
I dag, fredag, börjar jullovet för Malmös skolelever.
Jullovslediga barn och ungdomar är den viktigaste målgruppen när Malmö stad, för andra året i rad, öppnar Vinterspelen. Men alla är välkomna.
Öppningsdatum blir den 28 december. Sen är det öppet varje dag, utom nyårsdagen, fram till 5 januari.
Den åtta dagar långa spelfestivalen har rymdtema. Men programpunkterna varierar något dag från dag. Schema för respektive dag går att hitta på vinterspelen.se.
Barn och ungdomar mellan sex och sexton år är den viktigaste målgruppen. Men alla är välkomna till tältet på Stortorget.Bild: Emil Langvad
– Det kom fler än vi trodde i fjol, över 50 000 besökare totalt. Vi hoppas på ännu fler i år, säger projektledaren Maria Sjögren på Malmö stads fastighets- och gatukontor.
I det uppvärmda tältet på Stortorget, som i år har vuxit till 900 kvadratmeter, erbjuds kostnadsfritt en värld av spel och interaktiva upplevelser. Det enda som kostar pengar är fika i kaféet.
Bland årets programpunkter finns:
• Livestreamingbox. Kommer att placeras ut på torget. Här går det att följa professionella streamers som spelar Fortnite eller testar lokalt utvecklade spel i Malmö.
• Rymdbasen Mission to MA7Mo, med specialdesignad rymdgrafik från designern Nawaz Alamgir. Cool Minds leder en workshop med målet att få en robot att flytta rymdstenar.
• Retrohörnan. En nostalgitripp i spelens värld, med möjligheter att återupptäcka bland annat Donkey Kong Country, Super Monkey Ball och Dr. Mario. Allt på tjockare skärmar med klassiska handkontroller.
• E-sport. Stort utbud av spel. Erfarna instruktörer från Malmö e-sport.
• Cosplay. Skarp guidning till möjligheten att skapa egna dräkter från spel, filmer och böcker.
• Föräldrahörnan. Malmöprojektet Digital social framtid bjuder föräldrar möjligheten att få spela själva, diskutera god internetetik, eller helt enkelt att förstå språket i spelvärlden. Hälsocoacher från MFF finns också på plats.
• Populära spelaktörer kommer att visa upp spel. Besökare får möjlighet att prova allt från Minecraft och Supers Lucky´s Tale till FIFA 2020, Just Dance 2020 och Legospel.
– Det blir fler Malmöbaserade spelutvecklare och spelföretag än förra året, säger Maria Sjögren.
Gå till toppen