Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boeings rymdkapsel misslyckades med dockning

Starlinerkapseln sköts upp från Cape Canaveral i Florida på fredagen.Bild: Joel Kowsky/AP/TT
Det går inget vidare för Boeing som nyligen tvingades pausa produktionen av flygplansmodellen 737 Max. Nu har det amerikanska företaget drabbats av ett nytt missöde. Den obemannade astronautkapsel som sköts upp på fredagen kommer inte kunna docka som planerat med Internationella rymdstationen (ISS) på lördag eftersom den förbrukade för mycket bränsle när den försökte komma på rätt kurs, enligt USA:s rymdmyndighet Nasa.
Starlinerkapseln kallas därför tillbaka till jorden, och ska genomföra en landning på basen White Sands i New Mexico inom två dygn. Boeing förklarar missödet med att en klocka ombord inte var synkroniserad med en klocka på jorden, och därför ledde till felaktiga manövrer i rymden.
Både Boeing och Space X har kontrakt med Nasa om att inleda nya persontransporter till ISS. USA:s regering vill få fart på dem i egen regi igen, i stället för att vara beroende av ryska Sojuzraketer. De två företagen är nu inbegripna i en prestigekapplöpning för att hinna först.
Gå till toppen