Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fjärde man kopplad till Akilov fängslad

En fjärde man med kopplingar till den fängslade terroristen Rakhmat Akilov är gripen i Syrien, rapporterar TV4 Nyheterna. Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att svenska folket förväntar sig att misstänkta också ställs inför rätta.

En fjärde man med koppling till terroristen Rakhmat Akilov är frihetsberövad i Syrien. Arkivbild från dådet på Drottninggatan 2017.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
– Det är vår grundhållning; finns det personer som tydligt kan kopplas till det här terrordådet i Sverige så förväntar sig det svenska folket att de ställs till svars, säger han till TV4 Nyheterna.
Den fjärde mannen som gripits ska bara en och en halv timme före dådet på Drottninggatan den 7 april 2017 ha haft sms-kontakt med Akilov och uppmuntrat honom att verkligen genomföra dådet. Enligt TV4:s och Radio Free Europes granskning kände de båda männen varandra väl och Akilov ska bland annat ha försett den andre med svenska sim-kort.
I onsdags kom uppgifter om att två män gripits. Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty rör det sig om IS-rekryteraren Abu Osama Noraki och IS-predikanten Abu Dovud. Dagen därpå rapporterades om en tredje gripen man, som ska ha försett Akilov med instruktioner för bombtillverkning inför terrorattacken.
Den mannen förekommer i Säkerhetspolisens utredning efter attentatet.
Tre av männen är enligt källor till Radio Free Europe gripna i staden Afrin i nordvästra Syrien, som nu kontrolleras av Turkiet. Den fjärde är på annan ort i Syrien. Alla fyra är från Tadzjikistan, medan Akilov är från Uzbekistan.
Vare sig Säkerhetspolisen eller Åklagarmyndigheten har velat kommentera uppgifterna.
Damberg påpekar att terrorbrott och medhjälp till terrorbrott inte har någon preskriptionstid.
Advokat Thomas Bodström, tidigare justitieminister (S) och nu målsägarbiträde till en anhörig till ett av dödsoffren på Drottninggatan, vill att männen utlämnas till Sverige för att ställas inför rätta.
– Det är alltid bättre att ha domstolsprövningen i det land där brottet har begåtts, säger han till TV4 Nyheterna.
Fakta

Terrordådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.

Den misstänkte gärningsmannen, Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt och erkände då gärningen.

I januari året därpå åtalades Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Den dömde honom i juni 2018 som skyldig till terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes även för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

Gå till toppen