Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Flytta poliser från gränskontrollerna till Malmös gator.”

Malmöbornas trygghet får inte vara något som offras på opinionsmätningarnas altare. Det skriver Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

År efter år har regeringen med stöd av M, KD, SD och till en del L fortsatt att förlänga gränskontrollerna. Utan att kunna svara på om det är effektivt. Utan att kunna visa tydliga resultat, skriver Niels Paarup-Petersen.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

I november beslutade polisens nationella operativa avdelning om en så kallad nationell särskild händelse i Malmö – Operation Rimfrost. Målet är att minska skjutningar och sprängningar. Som en del av Rimfrost kommer poliser och utredare från hela landet till Malmö och polisen att fokusera på att få bukt med de kriminella gäng som finns staden.

Att sätta in extra resurser mot gängen gav enligt polisen omedelbart effekt. Det är förstås glädjande, men kanske inte så överraskande.

Kriminologen Ardavan Khoshnood påpekar att när polisen tidigare haft stora satsningar i stil med Rimfrost har de fått effekt (Aktuella frågor 15/12). Han konstaterar också att när de extra resurserna har dragits tillbaka igen har det skjutvapenrelaterade våldet åter ökat. Det är lätt att liksom Ardavan Khoshnood fråga sig varför det skulle bli annorlunda när Rimfrost tar slut och alla extra resurser dras tillbaka.

Annons

Annons

Ett effektivt arbete mot gängen kräver långsiktighet. Inte minst som Malmöbo undrar jag varför regeringen fortsätter att satsa på ineffektiva gränskontroller när de poliser som kontrollerar pendlare skulle kunna delta i insatser mot gängen? Varför inte också i detta sammanhang rikta polisens resurser dit där de gör skillnad?

Resultatet av insatserna under Rimfrost går att jämföra med resultatet av breda kontroller vid gränsen mot Danmark.

Enligt polisen beslagtogs ett tjugotal vapen under Rimfrosts första månad. I samband med gränskontrollerna mot Danmark har 4 vapen beslagtagits under två år.

Under Rimfrost har 2 kg sprängmedel beslagtagits. Enligt statistik från Polisregion Syd har gränskontrollerna inte gjort att några sprängmedel beslagtagits på två år.

Cirka 150 tillfällen av innehav och eget bruk av narkotika har upptäckts under en månad med Rimfrost.

Cirka 160 tillfällen av innehav och eget bruk av narkotika har upptäckts under två år med gränskontroller.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Riktade insatser är mycket effektivare brottsbekämpning än generella insatser vid landets gränser.

År efter år har regeringen med stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och till en del Liberalerna fortsatt att förlänga gränskontrollerna. Utan att kunna svara på om det är effektivt. Utan att kunna visa tydliga resultat.

Annons

Skjutningarna i Malmö har debatterats mycket under det gångna året. Misstroende mot en minister har byggts på våldet i Malmö. Tal efter tal från partiledare har handlat om mord och skjutningar i Malmö. Om en kallblodig avrättning av en mamma. Om ett mord på en tonåring på en pizzeria.

Annons

Men trots allt prat har det varit viktigare för regeringen att låtsas som om gränskontrollerna säkrat gränsen mot Danmark, än att se till att använda de polisresurser som avsätts så effektivt som möjligt. Det är signalpolitik av värsta sort.

Istället för att satsa på insatser som bidrar till att de kriminella gängen stoppas är det viktigare för regeringen att skicka en signal till väljarna, även om den inte förändrar verkligheten.

Malmöbornas trygghet får inte vara något som offras på opinionsmätningarnas altare.

Regeringen och det konservativa blocket, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, bör se till att gränskontrollerna upphöroch flytta poliserna från gränskontrollerna till Malmös gator.

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan