Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fågelsång på vintern – trast hotar med stryk

Har du hört koltrasten sjunga trots att det är december? Det är inte säkert att budskapet är så vackert som du tror. Sången kan utgöra ett rent hot.

Övervintrande koltrast. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg / TT
Ovanligt mycket koltrastar har setts till i Sverige denna vinter och i fågelskådarkretsar diskuteras varför.
– Det är ett ganska speciellt år i år eftersom det varit oerhört mycket bär. Det kan ha lett till att många koltrastar, som annars skulle ha flyttat ut ur landet, stannat kvar, säger ornitologen Anders Wirdheim från fågelföreningen Birdlife Sverige.
Inte nog med att koltrastarna verkar vara många, årstiden till trots. De sjunger ovanligt mycket, högt och tydligt.
Något tidigt vårtecken – vacker locksång – handlar det dock inte om.
– Det är alldeles, alldeles för tidigt att börja sjunga inför våren. Fåglars könsorgan är bara fullbildade under parningstiden. De är tillbakabildade under resten av året och har inte börjat växa än. Av det skälet sjunger inte hanarna för att locka till sig en hona, säger Anders Wirdheim.
Många ornitologer misstänker att det i stället rör sig om hotfull fågelsång.
– Jag tror att de här koltrastarna talar om för andra koltrastar att ”Här har jag mitt vinterrevir. Sätt inte era fula fötter här för då ger jag er på öronen”, säger Anders Wirdheim.
Att många koltrastar stannar i Sverige över vintern är ett relativt nytt fenomen och om de verkligen markerar vinterrevir – ett beteende som förekommer bland rödhakar – är något som inte riktigt utforskats, enligt Wirdheim.
De årliga fågelräkningar som Birdlife Sverige arrangerar visar att koltrastar helst övervintrar i Stockholm, i landets sydligaste delar och på Gotland.
– På Gotland fryser inte havet och det finns stränder med en massa tång och annat som de kan söka sig till. Sedan är det väldigt gott om bär. I sydligaste Sverige är det ett milt klimat med mycket trädgårdar med fallfrukt. I Stockholm kan det bero på att medeltemperaturen är lite högre och gott om planteringar med bär i många olika buskar, säger Anders Wirdheim.
Fakta

Koltrasten

Koltrasten (turdus merula) är en art inom familjen trastfåglar. Den blir omkring 25 cm lång; hanen är kolsvart med gul näbb och honan brun med gulbrun näbb.

Koltrasten häckar både i skogsbygd och i stadsmiljö och de olika grupperna brukar beskrivas som olika populationer. De så kallade "skogskoltrastarna” flyttar vanligtvis från landet under hösten, medan ”stadskoltrastar” är stannfåglar.

Koltrast är i stort sett allätare och livnär sig av bland annat insekter, daggmaskar, snäckor, frön och frukter. Den häckar i Sverige norrut till södra Lappland, vidare i större delen av Europa, Nordvästafrika, Mellanöstern och delar av Asien österut till Kina. Den har även införts till Australien och Nya Zeeland.

Koltrast har utsetts till Sveriges nationalfågel.

Källa: Ne.se

Gå till toppen