Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Finansministern måste berätta mer.

Magdalena Andersson,Bild: Karin Wesslen/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill berätta mer om varför 73-punktsprogrammet styr svensk politik. Bravo, hon tycks ha förstått vad som saknas.
Bråket kring reformeringen av Arbetsförmedlingen har knappt tystnat. Inte heller har turbulensen riktigt lagt sig kring vilka partier som får och vill vara med och diskutera finansieringen av nya stambanor för höghastighetståg. Och då har ändå inte två av de hetaste punkterna i januariavtalet mellan regeringen, C och L nämnts:
Vänta bara tills 73-punktsöverenskommelsens punkt 20 – Arbetsrätten moderniseras – och punkt 44 – Reformera hyresmodellen – kommer upp på bordet. Då lär det bli liv i luckan.
I en intervju i Svenska Dagbladet säger Magdalena Andersson att hon vill se en gemensam beskrivning av vad de fyra partierna vill åstadkomma under den här mandatperioden.
Utmärkt tänkt. Att S, MP, C och L formulerar en sammanhållen berättelse om de 73 punkterna är sannolikt nödvändigt för att väljarna ska förstå syftet med paketet. Det behövs i princip alltid en tydlig berättelse om vilket Sverige politiken har som mål. Partierna måste kunna svara på riktningsfrågan: Vart är vi på väg?
Något mer aptitligt krävs än L-ledaren Nyamko Sabunis ord om avtalet: ”en pyttipanna utan röd tråd”.
Gå till toppen