Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny förskola ska stå klar i Klågerup 2025

Klågerup växer och fler förskoleplatser kommer att behövas inom några år. Nu är det bestämt var en ny förskola ska hamna: intill Klågerupskolan.

Mumindalens förskola i Klågerup renoveras just nu efter arsenikfynd i marken. I början av mars ska alla barn och pedagoger kunna flytta tillbaka.Bild: Mats Amnell
En ökande inflyttning av barnfamiljer gör att behovet av förskoleplatser i Klågerup växer. En ny förskola behöver komma till, och möjliga alternativ har diskuterats.
– Utbildningsnämnden har varit tydlig med behovet av en ny förskola i Klågerup. Förvaltningen fick i juni i uppdrag att studera det, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M).
– Klågerup växer som ort, det är viktigt att alla funktioner växer i takt med invånarantalet.
Nu har en plats för nybygget pekats ut. I direkt anslutning till Klågerupskolan, söder om sporthallen, äger kommunen redan marken. Någonstans på det området är tanken att en ny förskola ska kunna byggas.
Kommunstyrelsen har nu beslutat att en detaljplan ska tas fram och ett förslag till avsiktsförklaring upprättas med en exploatör.
Parallellt tittar kommunen på hur Klågerupskolans kapacitet kan utvecklas. Ytterligare några klassrum kommer att behövas på sikt.
Tanken är att en ny förskola på orten ska vara klar att användas 2025, säger utbildningschef Fredrik Aksell.
– Vi kommer att behöva använda alla förskolor och extra paviljonger vi har fram till dess. Varenda plats är intecknad, vad vi kan se enligt befolkningsprognosen.
Men när nybygget står klart lär inte hela Mumindalens förskola behövas längre. Den befintliga förskolan består av tre byggnader.
– Den byggnad som renoveras nu har fått ny livslängd och högre kapacitet. De två äldre delarna kommer vi underhålla fram till att den nya förskolan är färdig. Sedan får vi fatta beslut om vi ska avveckla eller om de ska renoveras, säger Fredrik Aksell.
Den nya förskolan ska rymma 120 barn. Men den ska också kunna växa på sikt.
– Det är tänkt att den ska kunna byggas ut med en byggnad till. Bland annat köket ska kunna serva ytterligare en förskola, och även utemiljö, tillfart och parkering, som är en stor del av ett bygge.
Med läget blir det en naturlig koppling till Klågerupskolan, säger Fredrik Aksell.
– Det finns en poäng med ett samlat skolområde, med nära tillgång till bibliotek, idrott och specialsalar.
Läs också Mumindalens förskola klar för inflyttning först nästa år
Gå till toppen