Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rädda Barnens Sverigechef: Chockerande

Rädda Barnens Sverigechef Ola Matsson reagerar starkt på beskedet att de föräldralösa barnen i fånglägret al-Hol försvann när de skulle hämtas hem till Sverige. – Det borde inte kunna hända, säger han till TT.

På bilden syns barn som leker i fånglägret al-Hol i Syrien, där misstänkta IS-medlemmar hålls tillsammans med sina familjer. Arkivbild.Bild: Maya Alleruzzo
Ola Matsson understryker att organisationen inte känner till detaljerna om vad som inträffade när barnen försvann, men säger att det utgör ett exempel på varför det är viktigt att agera snabbt i frågan.
– Det är chockerande att man har kommit så här långt i en process så att man ska hämta dem, och att de sedan verkar ha försvunnit under den här processen. Det borde inte kunna hända, säger Matsson.
– Det här är ett väldigt sorgligt exempel på varför vi har varit så angelägna om att man ska agera snabbt. Det här är ingen bra miljö för barn.
Ola Matsson utgår från att regeringen fortsätter att arbeta intensivt tillsammans med lokala myndigheter för att försöka hitta barnen.
– Det är viktigt att regeringen agerar snabbt för att även ta hem de barn som har vårdnadshavare på plats också. Vi förväntar oss att man agerar skyndsamt för att göra det, säger Matsson.
Rädda Barnen varnar för att barnen i al-Hol riskerar att frysa ihjäl under den pågående vintern.
– Det andra är den psykosociala miljön, de lever i ett område och ett läger som indirekt kontrolleras av IS värderingar. Det är en situation som är väldigt oklar och där det finns en risk att situationen kollapsar, och att familjerna rent av återansluter till IS eller andra stridande grupper i området.
Gå till toppen