Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anonymouse är tillbaka – med andratass-butik och restaurang

Miniatyrskapare i Anonymouse har slagit till igen. I ett inlägg på Instagram berättade de på juldagsmorgonen att en liten indisk musrestaurang och en andratass-butik öppnat på hemlig plats i Malmö.

Anonymouse har öppnat en liten restaurang och en ”andratass-butik” på Kungsgatan i Rörsjöstaden.Bild: Erika Oldberg
Anonymous senaste mus-etablissemang ligger vid Ateljé Johan Ramberg i Rörsjöstaden. När Sydsvenskan knackar på och frågar konstnären själv om han vet om att han fått nya grannar i gatuplanet, så har Johan Ramberg inte en aning. När han kliver ut på gatan och får syn på den lilla butiken och restaurangen så skrattar han högt rakt ut.
– Jag hade inte en aning! Jag är totalt överraskad och väldigt glad, säger han och lägger sig ner på knä för att kika in.
– Jag har diggat dem länge, så det är roligt att själv bli hackad av dem såhär! Man inser vilket enormt arbete som ligger bakom det här. Dels det subversiva i att göra konst av en bortglömd hörna på det här sättet, och sen att de gör det så omsorgsfullt och med sådan kärlek, säger Johan Ramberg.
Konstnären Johan Malmberg inspekterar förtjust sina nya grannar som under natten till juldagen flyttat in under hans atelje på Kungsgatan.Bild: Foto: Erika Oldberg
Innan juldagsmorgonen grydde, tidigt på småtimmarna, gjorde Anonymouse comeback. I ett inlägg på Instagramkontot skrev upphovsmakarna: ”God Jul allihopa! Hoppas ni har haft en fin kväll. Under Julaftonsnatton öppnades det en liten restaurant och en andratassbutik i Malmö. Kom gärna förbi i dagarna!”.
Andratass-butiken heter - så klart - Emmus. Restaurangen har fått namn efter den indiska osten paneer. Man kan betala med både chisa och maustercard och på menyn finns bland annat palak paneer, paneer tikka masala, Kadai paneer, paneer burger,och paneer sandwich.
Vid niotiden på juldagsmorgonen, när Anonymouse Instagraminlägg legat ute i sex timmar, hade inlägget redan fått 2800 gillamarkeringar, och många spekulerade i var de nyöppnade etablissemangen var belägna någonstans.
Alfred Larsen knackar på den indiska musrestaurangen, som han här inspekterar tillsammans med mamma Elin Larsen och mormor Anne-Chatrine Andersson.Bild: Foto: Erika Oldberg
Med en kombination av spaningsinsatser på fältet och i Google Maps kunde Sydvenskan avslöja var butiken och restaurangen är belägna: I korsningen Kungsgatan-Sturegatan.
När Sydsvenskan kommer till restaurangen och butiken så är det tomt utanför, men snart dyker några nyfikna upp. Anne-Chatrine Andersson från Linköping med sin dotter Elin Larsen och barnbarnet Alfred Larsen går ner på knä för att se ordentligt.
– Det är en champagnekork som bord, ropar Anne-Chatrine Andersson entusiastiskt.
Det anonyma gatukonstkollektivet Anonymouse har tidigare byggt musrestaurang på Bergsgatan, tivoli vid Solters Plan, bokhandel på Amiralsgatan och härbärge vid Magistratsparken.
De har även startat resebyrå och jazzklubb i franska Bayonne i oktober 2018.
I våras arrangerade de en gåtfull jakt på en brottsling. Ett ostrelaterat brott hade begåtts och Anonymouse bad Malmöborna om hjälp.
– Skattjakten och detektivbyrån tog ganska lång tid att göra. Vi insåg att sen april året innan hade vi på ett eller annat sätt pysslat med musbutiker varje dag. Så mössen fick tassa ner lite och fundera på sätt att gå vidare. Men nu är vi igång igen! Och snart ska vi utomlands igen! Vi hoppas förstås på att göra något kul i vår också men det är inte helt säkert, skriver Anonymouse talesmus Pärlan Mousekewitz i ett mejl till Sydsvenskan.
Ljupka Santai-Ivan och hunden Niki besökte den nyöppnade restaurangen och butiken.Bild: Hussein El-alawi
Bild: Hussein El-alawi
Den nyöppnade indiska musrestaurangen intill ”andratass-butiken”.Bild: Erika Oldberg
Bild: Erika Oldberg
”Andratass-butiken” Emmus.Bild: Erika Oldberg
Gå till toppen