Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Demenssjuk tvingades flytta gång på gång

En demenssjuk Kävlingebo tvingades under loppet av två år flytta sex gånger mellan olika boenden.
Ivo kritiserar i skarpa ordalag Kävlinge kommun för hur de har hanterat ärendet.

Ivo kritiserar Kävlinge kommun för att de har låtit en demenssjuk under loppet av två år flytta sex gånger mellan olika boenden. Ett av boendena låg i en annan kommun.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Personen det gäller hade påbörjat en demensutredning. Hen hade enligt utredningen svårigheter att orientera sig i okänd miljö, var känslig för miljöombyte och reagerade med oro och vandringsbeteende.
Behovet var tillsyn dygnet runt, stöd med allt i vardagen och närhet till personal.
Ändå fick personen under perioden februari 2017 till mars 2019 flytta mellan sex olika boenden, varav ett låg i annan kommun.
Det sista boendet flyttade hen till i januari 2019. Situationen där ska ha varit komplicerad, vilket påverkade hälsan negativt såväl psykiskt som fysiskt. Två och en halv månad efter flytten till den nya avdelningen avled personen.
Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, slår fast att Kävlinge kommun brustit då de varken har tillgodosett den enskildes behov eller hanterat ärendet i enlighet med lagens krav.
Kävlinge kommun måste nu säkerställa att verksamheten grundas på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet, samt se till så att socialtjänstens omsorg om äldre konkret och faktiskt inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känner välbefinnande.
I beslutet står vidare att Ivo i nuläget inte vidtar några vidare åtgärder men att de kan komma att följa upp beslutet.
Gå till toppen