Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”
Stoppa svinnet på fungerande organ.”

Lagen måste ändras så att varje människa antingen från födseln eller från den dag hen blir svensk medborgare automatiskt ingår i ett donationsregister, skriver Asta Groth och Anton Novak, Moderata Studenter Lund.

En kampanj från Socialstyrelsen för organdonationer.Bild: Tobias Andersson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Varje år får uppemot 800 svårt sjuka svenskar ett eller flera organ ersatta genom transplantation från donatorer. Men ännu fler lever i en oviss väntan på besked. Det leder till att människor dör i onödan. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med tillgängliga organ.
Trots att de flesta svenskar enligt Vårdguiden 1177 är positiva till att donera sina organ och vävnader efter sin död blir många donationer aldrig av på grund av att varken vårdpersonal eller anhöriga vet vilken inställning den avlidne hade till att donera sina organ. Att det är så leder ofta till att de anhöriga säger nej till donation.
Sverige är det land i Europa där flest människor är positiva till donationer. 85 procent av befolkningen kan tänka sig att donera ett eller flera av sina organ. Trots det doneras färre organ i Sverige jämfört med många andra europeiska länder. I Sverige doneras cirka 18 organ per en miljon människor, medan exempelvis Spanien 2017 hade 48 donationer per miljon. Uppgifterna kommer från den partipolitiskt och religiöst obundna ideella föreningen MOD (mer organdonation).
Vi anser att lagen måste ändras och att varje människa antingen från födseln eller från den dag hen blir svensk medborgare automatiskt ingår i ett donationsregister. Den som inte vill donera sina organ bör vara tvungen att meddela att den inte vill vara med i donationsregistret. Idag är det tvärtom. Man måste själv meddela att man vill ingå i registret. Effekten av det nuvarande systemet är att människor dör bara för att andra antingen glömmer eller slarvar med att registrera sig i donationsregistret. Det vi föreslår är en liten åtgärd som kan rädda liv.
Det är hög tid att stoppa svinnet på fungerande organ. Idag är det förbjudet att sälja eller köpa organ. Människor kommer därför att varken lida kroppsligt eller ekonomiskt av att deras organ används för att rädda andra människors liv. Enligt MOD dör det idag i genomsnitt i Sverige en person i veckan i väntan på ett nytt organ. Det är en för mycket.
Fram tills att en lagändring sker uppmanar vi alla att skriva upp sig i donationsregistret hos Socialstyrelsen. Det tar endast en minut och kan rädda någons liv.
Asta Groth, vice ordförande för Moderata Studenter Lund.
Anton Novak, styrelseledamot i Moderata Studenter Lund.
Gå till toppen