Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Greta-generationen tar över

Generation Greta är 20-talets makthavare. När de reser sig från skolbänken skakar det gamla trötta samhällssystemet så att det rasslar i paragraferna. Så tar de plats i landets plenisalar och spänner blicken i oss. Vi gör det som ni inte har gjort, säger de och utformar en helt ny läroplan för framtidens skola.
Malena Forsare skådar en ljusnande framtid.

Greta Thunberg i talarstolen vid klimatmötet i Madrid, tre veckor före decennieskiftet.Bild: Paul White
Pojken kommer hem med ett foto. Inte en bild i mobilen, utan ett fotografi, på riktigt papper. Fotografiet föreställer två barn och en kvinna som ligger huvudstupa i markstenen framför Stadshuset i Malmö. Ljuset är novemberdisigt grått: över kropparna lyser det gröna staketet som leder Föreningsgatan över cykeltunneln. I övrigt är barnens täckjackor det enda som bryter av den frysta stadsbilden. ”Vad är det här”, undrar jag oroligt eftersom jag ju ser att ett av barnen är mitt. ”En Die-in”, svarar pojken och jag tänker att det är ett hårt ord för en så ung person.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen